USA:s damlandslag i fotboll

Jämställda löner: Här är historiska avtalet

Av: 

TT

Det amerikanska damlandslaget i fotboll har kämpat länge för jämställda löner. Arkivbild.
Det amerikanska damlandslaget i fotboll har kämpat länge för jämställda löner. Arkivbild.

FOTBOLL

USA:s fotbollsförbund har nått överenskommelser med sina dam- och herrlandslag, som innebär att de kommer att få samma ersättning.

Det är det första förbundet i världen som lovar lika löner för båda könen.

De två kollektivavtalen sträcker sig över 2028 och har godkänts av spelarfacken.

– Jag känner stor stolthet för att tjejerna som nu växer upp får se det här, att man ser deras värde utan att de ska behöva kämpa för det, säger anfallaren Margaret Purce enligt nyhetsbyrån AP.

I våras avslutades en lång domstolsprocess där USA:s damlandslag stämt förbundet för diskriminering på grund av de ojämställda lönerna. En förlikning nåddes där spelarna fick en kvarts miljard kronor. I samband med rättegången lovade förbundet även att damspelarna skulle få lika stor VM-bonus som sina manliga kollegor. Det löftet infrias i och med de nya kontrakten som i stora drag innebär:

VM-bonus

Facken kom överens om att lägga ihop prispengarna för årets herr-VM och nästa års dam-VM. Förbundet får 10 procent av den totala summan, medan resten delas upp mellan de 46 spelarna som tagits ut i landslagen under turneringarna. För turneringarna 2026 och 2027 får förbundet 20 procent medan resten delas upp.

För VM-kval får varje spelare 10 000 dollar per match, ytterligare 14 000 för en seger och 4 000 för ett kryss.

OS-bonus

Varje spelare får 10 000 dollar per match hen deltar i, 12 000 per seger och 4 000 vid kryss. För ett OS-guld tillkommer en bonus på 36 000 dollar, medan ett silver ger 24 000 och ett brons 8 000.

Andra turneringsbonusar

Spelarna får dela på 70 procent av prispengarna i den nord- och centralamerikanska turneringen Gold Cup, detsamma gäller damernas motsvarighet Concacaf Championship. Även här får spelarna 12 000 dollar för en seger och 4 000 för ett kryss.

Dessutom får spelarna 8 000 dollar för varje träningslandskamp de deltar i. Om man besegrar ett lag som är rankat topp 25 på Fifas världsrankning (plus Kanada) får varje spelare 10 000 dollar för en seger och 3 000 för ett kryss. För motståndare sämre rankade än topp 25 är motsvarande siffror 5 000 och 2 000 dollar.

Reklamintäkter

Bägge landslagen kommer att få ta del av intäkterna från biljettförsäljning till landskamper som anordnas av det amerikanska förbundet. Dessutom tillkommer bonus för fullsatta läktare. Lagen får också en del av tv-intäkterna samt pengar från sponsorer och partner.

Pension

Spelarna kommer att få tjänstepension.

Barnomsorg

Även de manliga spelarna kommer att få samma möjlighet till barnomsorg som de kvinnliga.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

USA:s damlandslag i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

USA:s damlandslag i fotboll