Därför är MFF:s högerbackar bäst av alla spelare i allsvenskan

”Milos har klippt kopplet”

Publicerad 2022-05-02

MALMÖ. Bäst hittills i allsvenskan?

Två högerbackar.

Från MFF.

– Milos har klippt kopplet, säger Eric Larsson.

Följ ämnen i artikeln

Den välrenommerade statistikleverantören InStat har en rankning, InStat Index, där spelarnas prestationer värderas efter 12–14 parametrar beroende på position som sedan vägs samman så att man kan jämföra spelarna trots att de spelar på olika positioner.

I dagsläget toppas den i allsvenskan toppas av två högerbackar, från samma lag till och med: Eric Larsson och Felix Beijmo i Malmö FF (Hammarbys vänsterback Mohanad Jeahze är delad tvåa med Beijmo).

Vad säger det, Felix?

– Det säger att vi har en bra konkurrenssituation. Men tittar man på hela vår trupp så har vi bra konkurrens på alla positioner och egentligen två starelvor som håller mycket hög nivå, säger Beijmo inför kvällens toppmöte med Hammarby.

– Problemet är att vi inte kan spela med två högerbackar samtidigt, ler Milos Milojevic när han får höra om rankningen.

Har inga känslor för Hammarby

Eric Larsson menar att det är ganska stor skillnad att vara ytterback under Milojevic jämfört med Jon Dahl Tomasson.

– Med Jon var det mer koppel. Det var mycket saker man inte fick göra. Man fick inte springa med bollen, man fick inte ta fler än två touch och när bollen kom ut på kanten skulle den in i mitten igen för det var där vi skulle ha den. Det gjorde att man tänkte lite för mycket på planen när man hade mycket direktiv om vad man inte fick göra.

– Milos har klippt kopplet och låter oss ytterbackar fylla på och göra vår grej. Det är lite högre utgångspositioner och vi ska se till att vi kan fylla på mycket och vara med på bortre när inläggen kommer, säger Larsson.

Larsson var Milojevics förstaval på högerbacken i inledningen på säsongen men i de senaste tre matcherna har Beijmo varit nummer ett.

– Konstigt nog så känner jag att jag, efter min skada i höstas, kommit tillbaka i bättre form, både fotbollsmässigt och fysiskt, än före skadan. Jag får ut mer och mer av min förmåga och kan hjälpa laget på bästa sätt, säger Beijmo.

Felix Beijmo har en stark start på säsongen i MFF.
Felix Beijmo har en stark start på säsongen i MFF.

Du är stockholmare, fostrad i BP och har spelat i Djurgården – vad har man för känslor för Hammarby då?

– Inga känslor alls, faktiskt, ler Beijmo.

Svagt facit mot Hammarby borta

MFF har inte besegrat Hammarby på Tele 2 i allsvenskan sedan 2016 och är det lag man har klart sämst bortafacit mot.

– Det kanske har varit några mindre bra prestationer där man inte fått med det resultat man velat. Men tränare och spelare byts ut så det är inte samma lag hela tiden. Jag tror att det har varit en del tillfälligheter, säger Beijmo.

Bajen är fyra poäng före tvåan MFF i toppen av serien. Skulle man vinna kvällens match är man alltså hela sju poäng före de regerande mästarna.

Men enligt Beijmo finns det inga tankar hos MFF att åka upp till Stockholm och sejfa hem ett kryss för att inte låta Hammarby dra iväg.

– Nej, vi kommer att försöka vinna matchen. Det är dessutom mer än 20 matcher kvar och det finns gott om poäng att spela om.

Topp-tio på InStat Index domineras för övrigt av Bajen och MFF med fyra spelare var (se nedan).

– Jag hoppas att vi ska ha fler spelare högt där uppe på det indexet, säger Milojevic.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.