Football Radical: Död, sexövergrepp, gud och rasism

Död, sexövergrepp, gud och rasism.

Ja, eller som vi säger:

Dags för helg! Dags för Football Radical!

Det är vackert, livet.

Det är inte fotbollsradikalerna som påstår det, det är refrängen i en popsång med hela Frankrikes favoritmutkolv.

Nu är Bernard Tapie död, och det sätter sin prägel på veckans avsnitt av Sveriges radikalaste fotbolls-podcast. Johanna Frändén och Simon Bank gör för en gångs förbannade skull ett uppriktigt försök att prata om fotboll (Simon tittar till och med på livefotboll Jesper Karlsson under inspelningen), men går snabbt i gamla inkörda fotspår vid sidan av allfartsvägarna. Det pratas om den korrumperade franska socialismen, om nya vågen-film och Greta Thunberg. Simon har varit i Milano, sett Fridays for Future fylla gatorna och mest fastnat för oregelbundna menstruationer. Han firade också en nybliven 40-åring på fortsatt jakt efter priser och utmärkelser (inte Johanna, den här gången).

Johanna gladdes åt att se BK Ackan spela Ligue de Championnes, mest för att det innebar en välkommen återkomst för en gammal podd-favorit. Mindre glad, och mer fascinerad, är hon åt det faktum att en av fotbollsvärldens allra mest woke-filosofiska profiler verkar komma undan med allt: Är inte Pep Guardiola i själva verket ett tvättäkta amoraliskt as?

Simon gör ett försök att lyfta optimismen, men det går väl sådär. Damfotbollsvärlden skakas av nya avslöjanden om sexövergrepp, och har det gemensamt med den katolska kyrkan. Radikalerna försöker, via en tysk kardinal och Köln-supporter, fundera över hur det kan komma sig att kyrkan och fotbollen blivit riskmiljöer för unga människor.

Mon dieu.

Ja, och så sägs det ett par ord om rasism också. Johanna fördjupar sig i de eventuella politiska äventyren som ligger framför Éric Zemmour, provokatören som aldrig ryggat för att göra symbolsak av fotbollen. Därmed sluts cirkeln, från en död antirasist till en levande rasist, via övergrepp och korruption.

Begär ni mer helgpepp än så så vet vi inte.

Dessutom: Claude Lelouch, François Mitterrand, Emmanuel Macron, Jean-Marie Le Pen, Ada Hegerberg, Anna Glass, Paul Riley, Alex Morgan, Jesper Karlsson, Rainer Maria Woelki, Påven, Dele Alli, Julia Karlsson, Peter Wettergren, Zlatan Ibrahimovic, Franck Sauzée, Didier Drogba.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.