Kim Källström

Källström sågas av Amnesty: ”Tråkigt att han ger sig på media”

Av: 

Jacob Larsson

FOTBOLL

Kim Källström kallade besöket i Qatar för ”en trevlig vistelse”.

Nu svarar Amnesty.

– Om du väljer att åka till ett land som gravt kränker människors rättigheter så gäller det att ta ansvar, säger Ami Hedenborg, pressansvarig.

Organisationen, SC (Supreme Committee for Delivery and Leagacy), publicerade under måndagen en intervju med Kim Källström, där den förra landslagsstjärnan till synes förhöll sig relativt positiv till landet.

– Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Men det är viktigt att besökt landet själv för att bilda dig en egen uppfattning. Uppenbarligen finns det förbättringsområden i Qatar, men de arbetar hårt med det. Människor kanske är skeptiska, men jag har haft en väldigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare. Ibland ska man kanske inte tro på allt man läser i media, säger Källström bland annat i intervjun.

Efterfrågar ansvar

Uttalandet har fått kritik, flera kända sportkrönikörer har ifrågasatt Källströms förhållningssätt och när Sportbladet når Amnesty under eftermiddagen är tongångarna inte heller särskilt positiva.

– Om du väljer att åka till ett land som gravt kränker människors rättigheter så gäller det att se till att sätta sig in i situationen och förstå vilket land man är i och att man lyfter viktiga frågor när man är där, säger Ami Hedenborg, pressansvarig, till Sportbladet samtidigt som hon påpekar att hon själv ännu inte sett vad Källström sagt för något.

Han säger bland annat att man inte ska tro på allt som står i media, vad tycker du om det?

– Det är mycket tråkigt att han ger sig på media för det är ju allt som oftast media som lyfter orättvisor och felaktigheter.

Skickar uppmaning till Blågult

Hedenborg säger också att ett större ansvar läggs på exempelvis organisationer, företag och fotbollslag än på turister – där resebyråer också bär ansvaret – och skickar indirekt en uppmaning till det svenska herrlandslaget.

– Det har ju dött hundratals människor när de byggt arenorna, så det är ju sant att människor har dött i arbetet med att arrangera VM.

Menar du att om Sverige kvalificerar sig, så bör man ändå inte spela sina matcher där?

– Det följer ett ansvar med att VM spelas i Qatar: till exempel bör man lyfta människorättskränkningar vid möten och liknande. Och sedan bör man inte spela på arenor där man inte vet om lönerna betalas ut till arbetarna och inte bo på hotell där arbetarna inte kan byta arbetsgivare.

Hedenborg utvecklar sitt resonemang:

– För mig är sport också politik. När det gäller det här vidriga slavsystemet de haft där arbetare varit livegna så vet vi fortfarande inte hur det faktiskt ser ut. Får du din lön? Får du byta arbetsgivare?

– Amnesty publicerar hela tiden olika rapporter om situationen i landet,  vi hade till exempel en rapport i slutet av september om att det fortfarande är människor som inte får ut sin lön. Det har skett förbättringar på pappret, men vi vet faktiskt inget om hur det sker i praktiken. Och för kvinnorna som jobbar i hushållen har det inte skett någon förbättring alls, inte ens på pappret.

Källström: ”Klantigt”

Kim Källström har själv kommenterat sitt uttalande för SVT, och 36-åringen är ångerfull.

– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han.

SVT: Vad är det du syftar på när det gäller Qatar och formuleringen ”man ska inte tro på allt som står i media”?

– Om man säger så här, jag har inte läst i svensk media om att det finns en förbättring som gjorts sen fotbolls-VM, utan man har läst mycket om att förhållandena är miserabla och det har de säkerligen varit och det kanske de är i dag också men det har blivit bättre. Jag kan inte förklara det på så många andra sätt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Källström ångrar sig efter uttalandet: ”Väldigt klantigt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Källström

Qatar

Fotbolls-VM

Amnesty International

Sportbladet Voice