Olivia Schough klar för Djurgårdens IF

Efter tvisten med Kopparbergs Göteborg väljer landslagsspelaren Stockholmsklubben

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Från Göteborg till Stockholm.

Olivia Schough, 27, är klar för Djurgårdens IF.

– Jag ser fram emot 2019. Jag har haft en bra diskussion och förhandling med klubben, som är väldigt intressant, säger landslagsspelaren till Sportbladet.

Olivia Schough och Kopparbergs Göteborg kom inte överens om en förlängning. Landslagsspelaren gav under måndagen själv sin bild om de bakomliggande ekonomiska skälen.

Hon avslöjade också att hon inom kort skulle berätta om sin nya klubbadress.

Och redan under tisdagen blev kontraktet med Djurgårdens IF klart. Beskedet kommer knappt ett dygn efter att Julia Spetsmark lämnat klubben.

Den offensiva spelaren, som både kan spela på en kant och som renodlad central anfallare, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Stockholmsklubben.

27-åringen har under tisdag eftermiddag genomfört sitt första träningspass med sitt nya lag.

Sportbladet fick en pratstund med den nya Dif-spelaren.

”Funkat bra med allt”

Varför Djurgården?

– Jag har haft en jättebra kontakt med Joel (Riddez, tränare och sportchef). Han tänker fotboll på ett väldigt roligt sätt som jag gillar.  Han ser mig som en ren forward även om jag kan vara på kanten också, det är inte helt bestämt på vilken position jag kommer att spela.

Har du saknat den centrala forwardsrollen?

– Jag kan inte bestämma mig för var jag är som bäst. Första året i Eskilstuna var jag på topp och det gick bra, sen hamnade jag på kanten och det fungerade bra först. Men det var tag sedan jag spelade forward. Det blir svinkul oavsett, men är skönt att veta att den möjligheten finns.

Hon är nöjd med de intryck hon har fått av klubben och av föreningens ledare.

– Det har funkat bra med allt. Jag har haft en bra diskussion och förhandling med klubben som är väldigt intressant. Här finns höga ambitioner. Sen samarbetar man bra med herrarna också. De har förstått grejen med att lyfta båda lagen. Herrarna och damerna har exempelvis samma sociala kanaler, påpekar hon.

Boendetvist i Göteborg

Grundskälet till att Olivia Schough lämnade Kopparbergs Göteborg efter bara ett år var att det föreslagna kontraktet med en höjd boendekostnad skulle innebära mindre pengar kvar i plånboken än jämfört med året innan.

I Djurgården har hon fått en lösning som fungerar.

– Det är bättre och vi har haft en professionell förhandling. Hela lösningen är bättre, så jag är nöjd.

Du kommer att tjäna bättre?

– Ja. Det är ingen stor skillnad, men helheten blir bättre.

Får du hjälp med boende?

– Ja, det löste de snabbt.

1 av 3 | Foto: Johan Sahlen / Djurgården Fotboll
Olivia Schough.

”Det känns superbra”

Djurgården slutade åtta i damallsvenskan förra säsongen. Laget har blivit av med flera spelare inför den här säsongen, men också värvat gediget.

Landslagsspelaren Hanna Folkesson, mittfältare, från Rosengård blev nyligen klar och förstärker centrallinjen och nu ansluter alltså nästa spelare med blågula meriter.

Olivia Schough har varit med och byggt Eskilstuna United och bidrog till att Kopparbergs Göteborg tog en sensationell andraplats i höstas.

Nu ser hon fram emot att göra en liknande resa med Stockholmslaget.

– Jag gillar det. Det känns superbra. Jag tror verkligen att Dif som lag kan göra en bra säsong. Det är en grupp med höga ambitioner och vi vill vara med och fajtas om topplaceringarna. Hanna och jag har inte spelat i samma klubb men i landslaget och jag gillar henne mycket. Det är kul att vi får börja här tillsammans. Malin Diaz har jag spelat med tidigare, säger Olivia Schough.

Hon har inför klubbvalet varit i kontakt med den svenska landslagsledningen. Hon känner ingen oro för att chanserna till en plats i VM-laget ska påverkas av klubbvalet.

Det har varit viktigt för Olivia Schough att stanna i Sverige. Det fanns även i det här skedet intresse från utländska klubbar.

– Jag ville komma till en klubb där jag kan fortsätta att utvecklas, säger hon.

Schough har före Kopparberg/Göteborgs FC och Eskilstuna United DFF spelat i tyska Bayern München och ryska Rossijanka.

Olivia Schough har spelat 67 landskamper för Sverige.

Följ Sportbladet på Instagram 00:58
Publicerad: