Hammarby går miste om flera miljoner

FOTBOLL

Spelprogrammet upprör: "Det är ju lite märkligt"

I helgen spelas svenska cupens kvartsfinaler.

En vinstmaskin i miljonklassen för vissa – för andra ingen alls. På grund av en lottning.

– Det har slagit illa för Hammarby och det här är något vi eventuellt måste se över i svensk fotboll inom förbundet och SEF (svensk elitfotboll), säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull vars lag går miste om flera miljoner i biljettintäkter. 

Foto: Richard von Yxkull.

I engelska FA-cupen delar klubbarna broderligt på biljettintäkterna från en match.

I italienska cupen likaså.

I spanska cupen får klubbarna var sin hemmamatch i ett dubbelmöte för att få in nödvändiga biljettintäkter.

I svenska cupen får det ena laget allt. Det andra inget alls.

Ett problem och en ekonomisk orättvisa som nu flera svenska klubbar vill förändra.

– Det är ju lite märkligt. Vi ser gärna att det blir mer rättvist och det finns flera varianter för att göra det, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull.

En lösning kan vara att kopiera engelska FA-cupens recept med att dela helt lika på biljettintäkterna oavsett arena, lag och omgång. En annan att spela dubbelmöten i både grupp och slutspel, menar Richard von Yxkull.

– Vi har inte diskuterat det här jättenoga inom klubben men det är absolut så att något måste förändras för att få mer rättvisa i det här, säger han.

Får inte en krona

Med den nuvarande modellen får hemmalaget i varje enskild match varenda krona från biljettintäkterna. Bortalaget får reseersättning från förbundet men inte en krona om laget skulle behöva övernatta.

Med endast enkelmöten i gruppen och lottning kring spelschemat kan också antalet hemmamatcher i svenska cupen variera mellan allt från en till fem.

– Förändringen har gjort svenska cupen gott och vi är inte bittra över det eller så eftersom vi visste förutsättningarna när vi gick in i det. Men det är något vi måste ta med oss och diskutera till kommande år, om vi ska ha det så här, frågar sig von Yxkull.

Bäst stryks kanske exemplet under med Malmö FF och Hammarbys spelprogram.

Lottningen har gjort att Malmö FF kan få fem av totalt sex matcher från gruppspelet och framåt på hemmaplan.

Medan Hammarby ser ut att få en av totalt sex möjliga hemmamatcher om man skulle gå hela vägen till final. 

Vilket innebär att möjliga miljonintäkter går till spillo för Hammarby medan Malmö FF kan göra en ekonomisk vinst i mångmiljonklassen. För varje match säljer Malmö FF biljetter för runt en halv miljon. Totalt kan alltså biljettintäkterna växa upp mot tre miljoner kronor på det fördelaktiga spelschemat. Pengar som Hammarby inte alls är i närheten av med bara en hemmamatch. Stockholmsklubben gick ju även miste om de sex miljoner kronor som AIK fick för derbymötet förra helgen.

– Med facit i hand har det slagit illa för Hammarby i år och det här är något vi måste se över i svensk fotboll inom förbundet och SEF. Vi från Hammarby kanske får ta upp frågan för att diskutera den, säger Richard von Yxkull. 

Ökat publikintresse

Intresset för svensk fotboll är större än på länge. Till stor del kan det länkas samman med Malmö FF:s avancemang till Champions League förra säsongen och Hammarbys uppflyttning till Allsvenskan. 

Lagsnittet för publiksiffran på en svenska cupen-match i gruppspelet har ökat från 1 699 till 2 900 åskådare från 2014 till 2015. Givetvis gynnade av Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby som lockade 41 063 personer till Friends Arena. Men ändå fler lag som förbättrade sina premiärsiffror avsevärt. Bland annat Malmö FF som gick från 3 321 åskådare 2014 till 5 560 den här säsongen.

– Den huvudsakliga intäkten från svenska cupen är ju biljettintäkterna så det är klart att det är jätteviktigt, medger Malmös ordförande Niclas Carlnén.

Med fem hemmamatcher av sex möjliga – om MFF skulle gå till final – skulle de regerande svenska mästarna göra ett ekonomiskt klipp i jämförelse med till exempel Hammarby som bara får en hemmamatch.

– Men sedan pratar vi inte alls samma ekonomi som de har i England så det är svårt att göra en jämförelse med dem, men annars är det svårt att uttala sig, säger Carlnén.

Vad tycker du? Ska man kopiera FA-cupformatet? Eller hur ska det ekonomiska jämna ut sig i svenska cupen? Diskutera nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM