Gren: ”Förhandlar med tre mittfältare”

Uppdaterad 2014-12-04 | Publicerad 2014-12-03

IFK Göteborgs sportchef i längre intervju om spelarkaoset i Blåvitt: "Inte gjort medvetet"

Mats Gren, sportchef i IFK Göteborg.

GÖTEBORG. IFK Göteborg har gått från att ha haft åtta centrala mittfältare till att just nu bara ha – en.

Sportchefen Mats Gren förnekar att det är en medveten strategi för att få till en nystart.

– Vissa saker går inte att påverka. Men nu ska vi få ordning på det här. Jag förhandlar med tre centrala mittfältare, säger Gren.

Följ ämnen
IFK Göteborg

När transferfönstret öppnar i januari kan IFK Göteborg ha tappat elva spelare och en tränare (se faktarutan). En extrem omsättning i ett etablerat allsvenskt topplag med stabila ekonomiska förutsättningar.

"Medveten det ser tokigt ut"

Sportbladet tog ett längre snack med IFK Göteborgs Mats Gren när sportchefen tog en paus från Blåvitts ledarkonferens i Stenungsund under onsdagskvällen.

– Jag är medveten om hur tokigt det ser ut nu när både Joel Allansson och Philip Haglund lämnar samtidigt. Ett tag hade vi ju åtta centrala mittfältare..,säger Gren.

När IFK Göteborg under nye tränaren Jörgen Lennartsson inleder träningen på måndag så finns det bara en central mittfältare, Gustav Svensson, som ingår i planerna för 2015.

Hur kunde det bli så?

– Allansson ville flytta redan i somras, men vi lyckades ha kvar honom. Nu gick det inte längre, han ville flytta och överenskommelsen med Randers känns bra för båda klubbarna.

– Beslutet kring Philip har vuxit fram både från honom själv och klubben. Vi ser honom troligen inte som ett förstaalternativ centralt och han själv vill känna sig närmare startelvan, säger Gren.

– Att både Mahlangu och Jakob Johansson försvinner har varit väldigt svårt för mig att göra något åt.

Hur löser du den här situationen?

– Vi ska ha fyra centrala mittfältare. Jag förhandlar med tre just nu.

Då utgår jag från att Sebastian Eriksson är en av dem.

– Ja, det stämmer. Det var intensiva kontakter med Cagliari i helgen, allt gick jättebra, men nu har det varit tyst något dygn igen. Det är lite som fattas, men frustrerande att det ska ta sådan tid. I värsta fall får jag sätta mig på ett flyg till Italien för att lösa de sista bitarna.

Förhandlingar i känsligt läge

Tidigare Häcken- och Malmömittfältaren Erik Friberg, som sitter fast i frysboxen i Serie B-laget Bologna, är sannolikt ytterligare en av de centrala mittfältarna som Gren förhandlar med.

– Jag vill inte kommentera fler namn. Det kan vara lite känsliga lägen i ett par av fallen.

Gustav Svensson, Eriksson, eventuellt Friberg – det är relativt likartade mittfältare. Letar ni någon mer tekniskt kreativ också?

– Jörgen Lennartsson och jag har diskuterat det här. Vi tittar på någon som är mer drivande framåt i planen. Men det handlar om att ha rätt balans i laget också när vi har offensiva kanter. Vi ska ha in en yttermittfältare till också, säger Gren.

Gerzic och Sobralense på plats

När allsvenska tvåan kör i gång med försäsongsträningen på måndag återfinns dessutom två välbekanta ansikten på Kamratgården.

Båda Örebro SK-lånen Nordin Gerzic och Daniel Sobralense finns på plats.

– Båda kommer träna med oss, precis som några av spelarna som kommer att lämna. Flera av dem har avtal som går ut sista december. Vi kommer ha folk på träningen...

Vad är tanken med Gerzic och Sobralense?

– Att de antingen blir kvar i ÖSK eller att vi hittar något annat. På samma sätt är det med Malick Mané. Han är kvar i Australien tills vidare, men ambitionen är att hitta en ny klubb åt honom.

När ska truppen vara satt?

– Jag hoppas att Sebastian Eriksson ska vara klar väldigt snart. Sedan är det upp till honom och klubbarna om han ska börja träna med oss direkt. Själva transfern genomförs inte förrän i januari.

Mesta klart innan Jul

– Sedan hoppas jag ha klart med ytterligare en av de jag förhandlar med inom närmaste veckan/veckorna och ytterligare central mittfältare och kantspelare före jul. När vi återstartar i januari ska truppen vara komplett, även med några yngre spelare som vi lyfter upp.

Då handlar det bara om Lasse Vibe blir kvar eller inte – och då är Tobias Hysén ett alternativ?

– Jag vill inte gå händelserna för långt i förväg...men vi kan inte göra mer än avvakta och se vad som händer kring Lasse.

I sociala medier tycker Blåvittfansen mycket om det som händer kring IFK Göteborg just nu. Vilka reaktioner får du?

– Öga mot öga på stan är de flesta positiva. Det ska mycket till för att börja skälla på mig där, haha. Det är lite tuffare tongångar i mejlen.

– Men herregud, jag är inte rädd för det. Jag vet att det här är en utsatt position. Jag tror på det vi och jag gör. Nu hoppas jag bara att pusselbitarna faller på plats, säger Mats Gren.

Följ ämnen i artikeln