Premier League

”Jag tog två steg ut i gatan och hoppade”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Trafikolyckan var ingen olycka: Alla skulle bli lyckliga om jag dog

”Jag tog två steg ut i gatan och hoppade framför lastbilen, som en rejäl tackling. Jag kan fortfarande komma ihåg smällen.”

Clarke Carlisle försökte ta sitt liv – men överlevde mirakulöst.

Nu berättar 35-åringen om depressionen i ett försök att hjälpa andra.

Clarke Carlisle var under 2000-talet en firad fotbollsstjärna i England där han spelade för bland annat Queens Park Rangers, Leeds och Burnley. Men den 23 maj 2013 slocknade strålkastarljusen när engelsmannen bestämde sig för att avsluta fotbollskarriären.

Det Carlisle inte visste då var att han samtidigt påbörjade sitt livs svåraste prövning.

”Jag var tvungen att dö”

Som många andra före detta idrottsstjärnor hade fotbollsspelaren svårt att ställa om till ett normalt liv. Efter 18 månaders kamp mot en svår depression fick Clarke Carlisle nog.

Två dagar innan julafton 2014 försökte 35-åringen att ta sitt eget liv.

– Jag var tvungen att dö. Det här handlade inte om att komma undan något eller fly. Det här var den perfekta lösningen. Det skulle göra alla lyckliga och var svaret på alla frågor. Jag tog två steg ut i gatan och hoppade framför lastbilen. Jag kan fortfarande komma ihåg smällen. Bang. Sedan slocknade allt. Jag vet inte hur lång tid som passerade. Det måste ha varit några minuter, säger Carlisle i en lång intervju med tidningen The Sun.

Det rapporterades först om en trafikolycka och supportrarna till Burnley samt Liverpool höll en minuts uppmuntrande applåd för att visa sitt stöd när Clarke Carlisle vårdades på sjukhus för sina allvarliga skador. Efter att ha skrivits ut förra veckan erkänner engelsmannen nu att incidenten inte var någon olycka.

– Jag gick ut ur rummet, inte längre som Clarke den före detta fotbollsspelaren utan som Clarke mentalpatienten. Det var det första steget på min väg tillbaka, säger Carlisle till The Sun.

Hoppas kunna hjälpa andra

Händelsen har återigen chockat England som fortfarande har legendaren Gary Speeds självmord 2011 i färskt minne. Även han en spelare som inte bara hyllades som en bra spelare utan också som en väldigt intelligent person.

Clarke Carlisle vann 2002 en frågesport-tävling för fotbollsspelare i engelsk tv, har agerat tv-expert, varit ambassadör för föreningen ”Kick it out” mot rasism inom fotbollen och ordförande för det brittiska spelarfacket.

Nu hoppas Clarke Carlisle att hans berättelse ska hjälpa andra. Samtidigt vädjar hans fru Gemma på Twitter åt andra utsatta att söka hjälp.

”Snälla, om någon lider... ni ska veta att det KOMMER bli bättre. Jag lovar er det. Ta kontakt med någon, vem som helst. Ni är inte ensamma”, skriver Gemma.

Sist av allt vänder sig familjen Carlisle också till föraren som körde lastbilen den där morgonen den 22 december.

”Vi skickar vår kärlek och våra tankar till föraren och hans familj. Det kunde ha varit vem som helst och Clarke är extremt ledsen över att det råkade vara han. Självmord och depressioner är inget själviskt. Det är en allvarlig sjukdom som gör hela din värld och verklighet skev.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League