AIK utbuat efter ny förlust

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Förre AIK-aren Daniel Mendes sänkte sitt gamla lag

Krisen i AIK fortsätter.

I kväll: Ny förlust, 0–1 hemma mot Kalmar – efter att förre AIK-aren Daniel Mendes nickat in matchens enda mål.

– Det var en jämn match, men vi brast i koncentrationen vid ett tillfälle och det kostade oss matchen, säger tränaren Alex Miller.

Foto: SCANPIX

Efter 1–0-segern borta mot Häcken senast hoppades AIK-fansen att den negativa trenden var bruten.

Men mot Kalmar i kväll var AIK tillbaka i gamla trista hjulspår.

Det blev en ganska torftig och trist första halvlek på Råsunda, där AIK:s trotjänare Daniel Tjernström tvingades kliva av ljumskskadad redan efter 19 minuter. AIK hade hela tio skott mot mål, men bara ett på mål.

Nanne var missnöjd

Farligaste chansen fick Mohamed Bangura, men skottet smet strax utanför stolpen.

– Vi har haft största delen av spelet, men Kalmar kontrar farligt, sa AIK:s Robert Åhman-Persson, som för dagen spelade mittback, i pausvilan.

– Vi får för korta anfall, tappar bollen och försöker spela alldeles för snabbt, analyserade Kalmars tränare Nanne Bergstrand i Canal plus Fotboll.

Men efter paus ändrades matchbilden. I 53:e minuten smekte Daniel Sobralense fram en lyftning till Daniel Mendes som placerade 1–0 med huvudet bakom en chanslös Kenny Stamatopoulos.

Bytte upp fansens kelgris

Släkten är värst. Mendes lirade i AIK 2006-08, hade svårt att ta en fast plats i Gnaget, skrev i januari 2009 på för Kalmar – och fick nu en gruvlig revansch.

– Det var speciellt. Råsunda har alltid känts som hemma för mig, säger Mendes som firade målet med att ta en boll innan för tröjan och föra händerna över magen.

– Det var till min fru. Vi fick nyss reda på att vi ska få barn igen, säger Mendes till TT.

AIK jagade febrilt efter kvittering, men hade förtvivlat svårt att skapa något. Publiken buade högljutt när tränaren Alex Miller med tio minuter kvar bytte ut lagets spjutspets Mohamed Bangura.

– Ibland är det okej att skjuta mot mål från 40 meter, men ibland är det bättre att passa. Vi sköt när vi skulle ha passat, säger AIK:s tränare Alex Miller till Canal plus Fotboll.

”Bristande koncentration”

Närmast mål var i stället Kalmar, men Daniel Sobralenses skott träffade stolpen. Buropen ekade över Råsunda när slutsignalen ljöd.

Men Miller höll inte med om att Kalmar kontrollerade händelserna:

– De var under press. Men vi släppte in ett mål på grund av bristande koncentration, där tre spelare stannade upp eftersom de tyckte att vi skulle få frispark.

AIK är på allvar indraget i bottenstriden och nu väntar topplaget Helsingborg på måndag.

– De förtjänar respekt, men vi är inte rädda för något lag, säger Miller.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN