Allsvenskan i fotboll

”Vi är bekymrade”

FOTBOLL

Nu kan det bli aktuellt med senare start av allsvenskan nästa säsong

Planerna saknar gräs.

Spelet saknar kvalité.

Och på läktarna saknas det viktigaste – åskådarna.

Efter den geggiga starten av allsvenskan öppnar pamparna för en senare start nästa år.

– Det är fortfarande tidigt på säsongen men vi är bekymrade, vi måste se över hur vi ska göra nästa säsong, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin till Sportbladet.

Tommy Theorin.

” Jag hade inte heller gått på fotboll för att se sådant här. Jag tycker synd om de som betalade för att se detta lidande”.

Orden är Helsingborgs Mattias Lindström och de levererades efter lagets 0-0-match borta mot Trelleborg i går.

Inledningen av allsvenskan har mest handlat om dåliga fotbollsplaner och en svikande publik – och den gemensamma nämnaren är den rekordtidiga seriestarten (15 mars).

”Vi är klart bekymrade”

Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell har tidigare gått ut och sagt att planen är att allsvenskan kommer att starta lika tidigt nästa säsong – trots en mästerskapsfri sommar – men generalsekreteraren för Svensk Elitfotboll, Tommy Theorin, har börjat vackla.

– Vi är klart bekymrade över det stora publiktappet. Efter tre omgångar av årets allsvenska hade vi tappat 100 000 åskådare jämfört med ifjol och det viktigaste för oss är kunden, säger Theorin som nu öppnar för en senare start nästa säsong.

– Vi kommer omgående att börja titta på vad det här beror på. Vi kan inte göra så mycket åt årets serie men det är inte skrivit i sten att vi ska börja tidigt även nästa år, säger han.

Hur mycket att publiktappet beror på den tidiga starten, tror du?

– Det är svårt att säga men jag kan tänka mig att folk drar sig för att gå på fotboll om det är kallt. Vi ska försöka spela fotboll när kunden vill gå och titta på fotboll.

Hur mycket lyssnar ni på spelarna i det här läget?

– Vi måste ta det till oss. Har spelarna svårt att spela bra fotboll så måste vi lyssna på det.

Theorin poängterar att det fortfarande är det är lite för tidigt att dra några större slutsatser och det faktum att publiklaget Hammarby har fått lämna allsvenskan och att de publikdragande derbymatcherna fortfarande inte har spelats.

I diskussionen ska man även väga in den sportsliga biten.

Lagrell: Klart att det gör ont

Skulle exempelvis de svenska lagen lyckas bättre ute i Europa så måste en sådan framgång vägas in i helhetsbedömningen kring när allsvenskan ska starta nästa år.

Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell manar till lugn trots att han själv inte riktigt kan njuta av allsvenskan fullt ut än.

– Det är klart att det gör ont att se det här men vi kan inte dra några stora slutsatser efter bara ett par omgångar. Det är klubbarna som har bestämt att det ska vara så här, vill de ändra på det så ändrar vi, säger Lagrell.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll