”Största hotet jag känt på”

FOTBOLL

Skyttedrottningen utmanas av sin radarkompis

GÖTEBORG. Fjolårets skytteligavinnare Linnea Liljegärd från Kopparberg/Göteborg FC ­utmanas i år av – radarkompisen Sara Lindén.

Hemligheten bakom alla fullträffar är just samspelet mellan dem.

– Vi tänker fotboll på samma sätt och hittar varandra bra, säger Sara Lindén inför dagens tidiga seriefinal.

I fjol gjorde Linnea Liljegärd stor succé och vann skytteligan med 22 mål. Hon ligger just nu trea med sju mål, men kan glädjas över att bästa anfallspartnern Sara Lindén toppar ligan med nio.

Sara Lindén har spelat i Göteborgslaget sedan 2005. Säsongen 2008 gjorde hon 16 mål. En av hennes styrkor är att ta emot bollen felvänd, vända upp och placera bollen.

– Jag har låg tyngdpunkt, det har alltid varit en grej som jag gjort och jag har blivit starkare på att hålla undan motståndaren. Sen har jag inte det hårdaste skottet men har en förmåga se hur målvakten placerar sig, ­säger Sara Lindén.

”Hur kul som helst”

Vi ses efter en träning på Valhalla i Göteborg. I spelövningen har hon och Linnea Liljegärd varit topp i varsitt lag. Men det är tillsammans som de är som mest giftiga.

Frågar man lagets och landslagets rutinerade målvakt Hedvig Lindahl bildar Sara och Linnea tillsammans det vassaste forwardsparet som hon mött.

– Tillsammans är de det största hotet som jag känt på, säger hon.

Just samspelet är en stor förklaring till varför de båda ligger högt i skytteligan.

– Det är hur kul som helst att spela med Linnea. Vi tänker fotboll på samma sätt. Vi är väldigt fria och ska ta egna beslut, det är utvecklande, säger Sara Lindén.

Hon är själv 26 år och jobbar fortfarande 40 procent på en bank för att få ihop livet ekonomiskt. Som liten var hon duktig i tennis, Sara tillhörde topp-tio i Sverige när hon valde fotbollen framför en rak forehand.

Tidig seriefinal

Det gick framåt i fotbollen. Men när hon kom med i flicklandslaget fick hon en överraskning.

Hon fick spela ytterback.

– Jag fick en liten chock första gången, säger Sara Lindén.

I samband med U 19-EM fick Sara Lindén ta klivet in centralt.

Hon har spelat tre landskamper i år och håller tummarna för att bli uttagen till VM-kvalmatcherna i juni.

– Konkurrensen är hård och jag är på gränsen, men jag hoppas, säger hon.

Men först ska en tidig ­seriefinal mot LdB FC Malmö spelas.

– Det kommer att bli en jättetuff match, vi brukar ha svårt mot Malmö borta och förlorat många gånger. Men det känns som att är det någon gång vi ska ta dom så är det nu, säger Sara Lindén.