Tack för konstgräsplanerna

FOTBOLL

Elin Ekblom-Bak: Visst är det underbart att kliva ut på en doftande gräsmatta, men...

Redan en tredjedel av årets dam­allsvenska är förbi. Och visst har det blivit precis så som vi förväntade oss; öppet, ovisst, alla slår alla (nästan).

Så kul! Både för er på sidan, men framför allt för oss spelare på planen.

Som jag nämnde i årets första krönika så var den förut ojämna dam­allsvenskan direkt tråkig. Nu är det liv i varje omgång!

Så låt mig summera det hela så här i period­pausen...

tack! För att konstgräsplaner finns. Visst, det är underbart att kliva ut på en nyklippt, doftande gräsmatta. En riktigt schysst grön sallad. Men det är bara att inse att det sker med fördel under max ett par matcher varje år. Jag ger er Åbyvallen (Jitex) och Folkungavallen (Linköping), som mer än halvvägs in i maj och 7 matcher in i allsvenskan fortfarande inte bjuder upp.

toppen. Två lag har ryckt. Och det är just de två topplag som fått behålla sina respektive trupper till i år. Men de har tagit täten på två olika sätt. Malmö tuffar stabilt framåt, obesegrade. Göteborg går på total knock-out. Eller vad sägs om 5–0 senast mot självaste Umeå. Boka in den tidiga seriefinalen kommande söndag!

botten. De etablerade stockholms­lagen har haft en tung säsongsinledning. Ekot i kassakistan gör att man snarare får förlita sig på yngre talanger, än en stomme av invärvade storheter. Och det har hittills inte hållt i en damallsvenska där de vanliga strykvargarna, nykomlingarna, ångar på.

överraskningen. Jitex var tungt ­nederlagstippade inför säsongen. Men med en delad tredje plats och segrar mot såväl Umeå och Linköping är man den största överraskningen på länge i dam­allsvenskan. Inför allsvenskan värvade man relativt snålt, men smart. Frida Höglund stabiliserar bakåt och Annica Sjölund oroar ständigt framåt.

…skyttedrottning. Sara Lindén toppar välförtjänt skytteligan på nio mål. En fullständig mardröm att möta som försvarare eftersom hon gör mål på alla möjliga sätt. Långskott eller distinkt i boxen. På egen hand eller efter finurligt samarbete. Eller som en klassiskt måltjuv.

Som sagt, mer har hänt i årets allsvenska än på mycket, mycket länge. Å det finns inget som talar för att fortsättningen skulle bli sämre. Så det är bara att hänga på och njuta. För det ska vi spelare göra i alla fall.

Elin Ekblom-Bak