PL-stjärnor redo att komma ut som gay

avAndreas Käck

FOTBOLL

Uppgift: De bryter tabun i England

En barriär kan vara på väg att brytas.

Enligt The Mirror planerar två Premier League-stjärnor att komma ut som gay.

En av dem spelar i det engelska landslaget.

I mars 2011 pryddes fotbollsmagasinet Offsides omslag av en regnbågsfärgad fotbollssko tillsammans med citatrubriken: ”Var fan är alla andra?”.

I den intervjun berättade Anton Hysén, då i Utsiktens BK, att han är gay.

Men tvärtemot vad Anton själv och många andra trodde, så blev det ingen dörröppnare. Endast en aktiv spelare har kommit ut sedan dess: Amerikanen Robbie Rogers år 2013.

Aston Villas Thomas Hitzlsperger kom ut efter att han avslutat karriären år 2014.

Redo att komma ut

Men nu kan barriären vara på väg att brytas. Tidningen Daily Mirror uppger att två Premier League-stjärnor är beredda att komma ut, vilket i så fall skulle göra dem till de första brittiska spelarna att komma ut under pågående elitkarriärer i Premier League.

De båda spelarna ska ha kommit ut för sina närmaste, samt berättat för sina klubbar och det engelska fotbollförbundet (FA). De känner enligt Mirror stort stöd men vill vänta med att träda ut i offentligheten till nästkommande säsong.

Första på 23 år

Inte sedan 1990 har en engelsk fotbollsspelare trätt fram som homosexuell. Den gången var det Justin Fashanu som berättade om sin sexuella läggning för tidningen The Sun som i sin artikel hade rubriken: ”£1m Football Star: I AM GAY”.

Efter avslöjandet bänkades Fashanu av Nottingham Forrests dåvarande tränare Brian Clough, blev förföljd av de brittiska medierna och tvingades utstå kritik och hets från supportrar. Den 3 maj 1998 hittades han död i ett garage i London efter att ha hängt sig själv.

”Jag inser att jag redan har dömts på förhand. Jag vill inte orsaka min familj och vänner ytterligare skam”, stod det i hans självmordsbrev.

ARTIKELN HANDLAR OM