Tunga beskedet för HIF: Gick back fyra miljoner

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR N

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Det var inte bara på fotbollsplanen som Helsingborg hade det tufft 2017.

En sjundeplats i superettan följdes upp av det negativa beskedet att klubben gick back 4,3 miljoner kronor.

– Det har varit ett kaosår, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

De två senaste säsongerna har varit jobbiga för Helsingborg. 2016 trillade de ur allsvenskan efter en kvalförlust mot Halmstad – dessutom gick de med ekonomisk förlust på 3,2 miljoner kronor.

Och den förra säsongen var ännu värre. Laget misslyckades med att spela sig tillbaka till allsvenskan, och nu skriver Kvällsposten att en ekonomisk förlust på 4,3 miljoner har kunnat konstateras.

– Det har varit oerhört tufft att förutse de ekonomiska effekterna av en degradering. Jag tycker ändå att Mats-Ola (Schulze, klubbdirektör) och de styrelsemedlemmar som var med under första kvartalet 2017 gjorde ett jäkla bra jobb. Men förutsägbarheten var så låg, säger Krister Azelius till Kvällsposten.

”Har inte råd med allsvenska löner”

Klubben har haft som målsättning inför 2018 att sänka personalkostaderna från 35 till 25 miljoner kronor. Någonting som de inte har lyckats med.

– Faktum är att det finns ett och annat sådant kontrakt som fortfarande är kvar och belastar 2018. Men då vill jag varit väldigt noga med att säga att det inte är fel på spelarna, men vi har inte haft råd att ha spelare som har allsvenska löner, säger Azelius.

Räddas av externa finansiärer

HIF:s egna kapital 2017 låg på 800 000 kronor, och därmed skulle klubben med tanke på förlusten på 4,3 miljoner haft ett negativt eget kapital på 3,5 miljoner kronor – och då riskerat att bli av med elitlicensen.

Men tack vare externt kapital från projektet Olympia Invest klarar sig klubben bra under säsongen 2018.

– Genom det fick vi investerare som gick in som aktieägare i vårt dotterbolag, där fick vi in 11,2 miljoner kronor som går rakt in i balansräkningen, säger Krister Azelius.

Med 11,2 miljoner in och 3,5 miljoner ut innebär det att klubben i dagsläget sitter på ett kapital värt 7,7 miljoner kronor.

– Jag skulle tro att vi med 7,7 miljoner kronor har ett av det starkaste egna kapitalet i superettan och det är så klart oerhört positivt, för att det år vi har tagit oss igenom har varit ett kaosår, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM