Melkemichel: Jag tror inte folk har fattat hur illa vi tog vid oss

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLL

Nio insläppt mål på tre matcher - formen är svajig i Djurgården.

Tränaren Özcan Melkemichel försöker ge en förklaring.

– Jag tror inte folk har fattat hur illa vi tog vid oss, säger Melkemichel.

Hammarby har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. För Djurgårdens del har det bara blivit en seger. Laget har släppt in nio mål på de tre senaste matcherna.

Man undrar vad det beror på.

– Det är en jävla bra fråga. Nej, men vi har släppt in lite för enkla mål, både på individuell basis men även organisatoriskt. Vi har inte gjort det disciplinerade jobbet som vi hade tidigare. Jag har svårt att sätta ord på vad det är, men det handlar om disciplin, säger tränaren Özcan Melkemichel.

”Blixt från klar himmel”

Cuptiteln i våras hade stor betydelse för Djurgården. Det hade även uttåget mot Mariupol – men på ett negativt sätt. Özcan Melkemichel betonar det när vi sitter och pratar på Kaknäs BP.

– Det handlar mycket om självförtroende också. Vi hade en tung period efter Europa League, jag tror inte folk har fattat hur illa vi tog vid oss av den förlusten. Vi hade verkligen sett framemot Europa League, vi hade sett och scoutat Mariupol. Utan att ta något ifrån dem, så tycker jag vi var det bättre laget över två matcher. Det är små saker som gör att vi inte går vidare. Någonstans blir det en stor besvikelse, som vi kanske inte släppte. Sen kommer Häcken-matchen som en blixt från klar himmel. Att vi förlorar med 5-0 sätter sig i huvudet och skadar självförtroendet.

Sen glider samtalet in på en annan faktor som kan ha orsakat formsvackan – att laget har roterat.

– Vi har funderat i de banorna, vi hade en period där vi roterade en hel del. Det var något vi pratade om för att vi skulle klara av allsvenskan och Europa League samtidigt. Tittar man på mittbackarna så är det väldigt bra spelare där. Men nu i efterhand kan det ha varit så att man har bytt lite för mycket och då har man inte hittat rätt, särskilt när Erik är ny – han ska förhålla sig till Jonas någon match och en annan gång är det Danielsson. Det kan ha varit en orsak.

Förra året bytte du inte lika mycket?

– Nej, det stämmer. Det är en kombination av att vi har bra spelare, samtidigt som det var många matcher under en period.

Hur nöjd är du den här säsongen?

– Sista månaden är jag absolut inte nöjd, det kan jag inte vara. Men fram till dess har vi gjort en bra säsong. Det är samtidigt mycket kvar, vi får se hur den ser ut när vi summerar det.

Hammarby är i ett annat läge. Laget är tvåa i allsvenskan och slåss om SM-guldet. Melkemichel lägger pressen på Bajen.

– Nu är det ett derby där vi för första gången på väldigt länge slår i underläge. Hammarby har väldigt mycket att förlora.

All press på Hammarby?

– Ja. Det är de som har gått bra, de har spelat bra och de slåss om guldet med AIK. De måste vinna om gapet inte ska bli större.

Testade 4–3–3

Vad har Bajen gjort bra?

– De har en väldigt skicklig offensiv, inget snack om saken. Det finns otroligt duktigt individuella spelare i Hammarby som kan göra det på egen hand, men de har även hittat ett samarbete som är väldigt bra. De spelar en bra fotboll och det ställer krav på vår defensiv så klart. Vi har föreberett oss i veckan och vi vet vad de vill göra. Det gäller att göra det ute på planen.

En del av deras förberedelser var Fotbollskanalen först att skriva om. Sajten rapporterade om att Dif testade 4–3–3 vid torsdagens träning. Något Sportbladet såg med egna ögon under fredagen.

– Ja, på ett ungefär. Sen vet inte du om vi ska använda det.

Men ni gör det två dagar före ett derby.

– Haha. Ni får tänka vad ni vill.

Özcan Melkemichel minns hur mycket energi spelarna och klubben fick av cuptiteln i våras. Han vet att ett derby skulle kunna ge en fin avslutning i höst.

– Sådana här typer av matcher kan vända en säsong, du får en enorm energiboost. Då såg vi hur alla mådde i klubben, så derbyt betyder oerhört mycket.

– Men att prata hjälper inte. Nu handlar det inte om prata - det handlar verkligen om att gå ut och göra det man ska. Spela för oss själva, Djurgården och för fansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.