Olsen: ”Jag skulle älska att slå Lazio på lördag”

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ROM. Man har slutat prata om Alisson och han har jämförts med superhjälten Batman.

Sportbladet åkte ner till Rom och fick en exklusiv intervju med Robin Olsen inför ett av Europas hetaste derbyn: Roma-Lazio.

– Jag skulle älska att slå Lazio på lördag, verkligen. Jag vill känna av hur det känns. Det är inte så att jag tycker om dem, precis, säger Olsen.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


Det har varit en tudelad säsongsinledning i Roma för Robin Olsen.

För egen del har det blivit beröm i italienska tidningar efter insatser i Serie A och Champions League. Efter förlusten mot Real Madrid jämfördes han med superhjälten Batman.

Men för laget Roma har det inte varit positivt. Efter vinsten mot Torino i premiären följde fyra raka matcher utan vinst.

Den dystra sviten bröts dock hemma mot Frosinone. Roma körde över bottenlaget med 4-0 på Olympiastadion.

Sportbladet åkte ner till Rom för att se matchen mot Frosinone och träffade Robin Olsen dagen efter på Romas träningsanläggningen.

”Har nog gett en boost”

Där var det glada miner, fint väder och fina bilar. Robin Olsen mådde prima.

– Det är bra med mig, det var skönt att vinna igår. Det var en lättnad. Vi har en tung match på lördag, ett derby som är extremt viktigt att vinna. Den här segern har nog gett en boost till hela laget, säger han.

Olsen skiner upp när jag inleder med att fråga om derbyt, det är en match han har sett fram emot sedan han kom till klubben. Han vet att derbyt på lördag är ett av de största i Europa. Han vet att för vissa personer betyder det allt.

– Mitt första derby sen jag flyttade hit, det är klart det är stort. Jag vet sen innan hur stor den här matchen är. Roma är det största laget i staden och vill visa det också planen, så det är en match jag ser fram emot väldigt mycket.

Hur märker man av här att matchen har stor betydelse?

– Dels på grund av att man ser hur många som är Roma-supportrar i stan. Men grabbarna i laget har även berättat att det blir en grym match med mycket folk. En riktig derbymatch.

– Men jag har spelat stora matcher tidigare, så det är inget jag går och är nervös för. Jag längtar däremot till matchen blåses igång på lördag.

Vad säger du annars om er inledning på säsongen?

– Resultatmässigt har det inte gått den vägen vi vill. Det är en storklubb, det är förväntningar och press på oss. Det är tufft när resultaten inte går vår väg.

– Men personligen tycker jag att det har gått bra. Jag har kommit in i laget väldigt bra och jag får bra hjälp av de spelarna. 

Går det njuta av det beröm du får efter matchen?

– Nej, inte när vi förlorar - jag vill ju vinna. Att man blir kallad Batman när man förlorar med 3-0…– javisst, jag hade mycket att göra och det gick bra – men det var tufft att åka på 3-0 där. Nu mötte vi visserligen kanske världens bästa lag på bortaplan, men det är inte så att jag gläds någonting efter den matchen.

Nöjd med starten - men hade velat ha fler poäng

Men det är ett kvitto på att du gör bra ifrån dig. Så jag antar det får dig att känna trygghet i Roma.

– Den har jag hittat. Jag har kommit in bra här, jag har fått mycket hjälp av lagkamrater och det funkar bra på träningarna. Det var just så här jag ville komma in, så här pass snabbt. Jag ansträngde mig mycket, har fått betalt för det jobbet och fått den hjälpen jag behöver. Det har känts bra.

Så du har fått den starten du ville - förutom resultaten?

– Ja, så kan man säga. Förutom resultaten. Men nu ser vi till resultaten, där hade vi behövt lite fler poäng.

Robin Olsen värvades in till Roma efter att klubben hade sålt Alisson Becker till Liverpool. Den italienska klubben fick en saftig summa för brassen - han gick för 800 miljoner kronor. Det var då transferrekord för målvakter i världen, så det sattes en hel del press på ersättaren.

– De pratade mycket om det i början, och det kan jag förstå. Han gjorde det fantastiskt i Roma förra säsongen och satte transferrekord, säger Olsen och fortsätter:

– Så det är klart, det blir en stor press. Fansen och alla runtomkring förväntar sig att det ska komma en ny Alisson. Det är en press jag gillar och jag tror att det kommer att göra mig betydligt bättre som fotbollsspelare. Det gäller att hantera pressen bra.

Hur funkar det med italienska för dig?

– Jag jobbar på det. Nej, men jag förstår mer än vad jag kan prata. Jag förstår en del, men jag behöver ta mina lektioner.

– Jag förstår rätt mycket av det man pratar om på planen. Det fotbollsmässiga förstår jag, och kan även kommunicera med backarna på det sättet.

Jag såg att Francesco Tottis självbiografi ”Un Capitano” kommer ut i dagarna. Kan det bli den första du läser?

– Haha. Det kan det mycket väl bli. Han var en stor spelare.

”Jag läser inte alls media”

Mediabiten är annorlunda i Italien jämfört med där Olsen har spelat tidigare.

När vi träffade honom efter vinsten mot Frosinone var han beredd på svara frågor, men stoppades då av Roma. Den italienska klubben bestämmer vilka spelare som ska göra media efter en match, oftast en-två stycken, medan resten går hem.

– Det var alltid öppna träningarna i Köpenhamn och journalisterna fick tag på dig hela tiden, om jag nu ska jämföra med när jag var där. Här är vi isolerade, det är ingen som kommer in här.

Det är enklare att stänga ute media?

– Ja, så är det. Det blir så per automatik.

Hur mycket läser du vad de skriver om dig i italiensk press?

– Jag läser inte alls media, jag läser inte sportsidorna. Jag hänger med de vanliga nyheterna, men sportsidorna är inget som berör mig. Det är inget jag tar åt mig. Det viktigaste för mig är att spelarna, ledarna och klubbledningen är nöjd med mig. Annars får folk tycker vad de vill, alla har olika åsikter.

När vi pratar om skillnader mellan hans klubbar i karriären är Roma i en klass för sig. Klubben slutade trea i Serie A i fjol och slog ut Barcelona i Champions League. Lägg därtill klubbens historia, fans och träningsfaciliteter.

– Det går inte att jämföra. Inget ont om de andra klubbarna, men det skiljer på varje plan.

Vad är största skillnad mellan fotbollen på planen?

– Jag möter betydligt bättre spelare varje vecka. Sen spelar jag med tillsammans med väldigt stora spelare också, det är fantastiska spelare i mitt lag. Det är en stor skillnad om man ska jämföra med svenska, danska och grekiska ligan.

Är det något som har förvånat dig här?

– Nej. När det började snackas om Roma så hade jag koll på klubben sen innan. Jag visste vad det var för spelare och tränare här. Jag kände inte dem, men jag visste hur bra de är.

Mot Frosinone syntes det tydligt att tränaren Eusebio Di Franscesco vill att Olsen ska hitta ett passningsalternativ när han får bollen, i stället för att skicka iväg den långt. Han hade bollen flertalet gånger under matchen och trivs med sina nya instruktioner.

– Ja, det är vårt spelsätt. Vi vill sätta igång spelet vid till exempel en inspark. Vi vill spela upp kort och undvika de långa bollarna. Det är nytt för mig, så har jag inte spelat i de andra klubbarna. Det är lärorikt och kul. Man tar lite större risker än vanligt, men det hjälper mig som målvakt. Jag känner att jag har kommit in i det nu, jag vill hellre spela än slå den långa bollen. Det är något jag har utvecklat sedan jag kom hit, det känner jag mig trygg med.

Inget som har stressat dig i början?

– Jag blir inte stressad, även om man inte kan vänta länge ibland. Man måste ju se vad det finns för alternativ att spela till. Sen hur nära de kommer, det vet jag inte. Men det är klart, ibland kan de se lite nära ut, haha. Det är mitt sätt att köpa mig tid för att se vem jag ska ge bollen.

Landslagsmålvakten har inte hunnit se så mycket av staden sen han flyttade hit i somras, men han har varit här tidigare och kollat in det man behöver se av Rom. Han betonar dock att han trivs oerhört i Rom och Italien.

– Allt här är fint. Jag trivs verkligen bra. Vi spelar fin fotboll, vi spelar på en fin arena och de pratar fint här också, haha. Det var lite tufft i starten då vi bodde på hotell, så det blev intensivt med matcher och letar efter boende. Men nu har vi fått allt på plats. Barnen leker och blir glada, det gör mig och sambon glada med.

Solen steker på bra när vi sitter och pratar på varsin plaststol. Under pratstunden går flera spelare förbi och skämtar med Olsen, som är avslappnad och på bra humör.

”Det är inte så att jag tycker om dem”

Det märks att vinsten senast var viktig. Även om den inte spelar någon som helst roll inför derby, enligt Olsen.

– De andra derbyna jag har spelat är som alla andra derbyn som finns i fotbollsvärlden. Jag tror inte att det spelar någon roll om du förlorar matchen innan ett derby eller du vinner med 8-0. Derbyt är en speciell match och det är hjärta och inställning som avgör de matcherna. Jag tror inte att det som har hänt tidigare spelar så stor roll, utan derbyt är en match för sig, det är en match alla vill spela och den betyder mycket. Det gör att det blir speciellt att spela den matchen. Vi kan inte luta oss tillbaka mot segern mot Frosinone och ta med oss den in mot Lazio - för det blir en helt annan match.

Hinner du få rivaliteten - ogillar du redan Lazio?

– Jag är helt ny här. Jag spelar för Roma och det kommer nog komma mer rivalitet från min sida senare. Men jag skulle älska att slå Lazio på lördag, verkligen. Jag vill känna av hur det känns. Det är inte så att jag tycker om dem, precis.

Slutligen. När du var med i landslaget senast valde du att inte prata med media. Vad kan du säga om bojkotten?

– Jag vill inte kommentera något kring det just nu. Allt mitt fokus är på derbyt mot Lazio i helgen. Det går inte att tänka på annat inför en sådan viktig match.

Alla matcher i Serie A och La Liga sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

Batman