Stahre: ”Då är det större chans att jag blir president i USA”

Sparkade MLS-tränaren om möjligheten att ta över allsvenska storklubben

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Josie Lepe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Mikael Stahre, 43, blev själv förvånad över att han fick sparken från San Jose Earthquakes nu.

Nästan lika överraskad är han över att supportrar i IFK Göteborg tror på honom som tränare i Blåvitt.

– Med nuvarande sportchef så är det större chans att jag blir president i USA, säger Stahre.

1-5-förlusten mot Sporting Kansas i MLS i söndags blev droppen. Under måndagen fick Mikael Stahre beskedet från San Jose Earthquakes ledning att han fått sparken.

Laget ligger sist i MLS, utan chans att nå slutspelet.

”Förvånad över beskedet”

– Våra resultat har verkligen inte varit bra. Vi och jag har inte fått ordning på defensiven – men jag blev ändå förvånad att jag fick det här beskedet nu, säger Stahre i den första intervjun efter avskedet.

– Vi stärkte försvaret under transferfönstret, vi har vunnit två gånger mot topplaget Dallas två gånger senaste månaden och det var inte så många matcher kvar av säsongen. I det perspektivet var jag lite överraskad över att beslutet togs nu.

Stahre har kontrakt med San Jose i ytterligare en säsong.

– Jag behöver andas lite. Sedan är jag ganska säker på att jag kommer trampa vidare i fotbollsvärlden ganska snart. 

Kan du tänka dig att återvända till allsvenskan?

– Allsvenskan är en attraktiv liga. Jag stänger inga dörrar. Jag har redan många år som elittränare, men jag hoppas jag har minst lika många framför mig.

Inte Stahre efter Trump...

Av hans tidigare allsvenska klubbar AIK, IFK Göteborg och Häcken är det främst Blåvitt som haft en tuff säsong. På sociala medier vill redan vissa Blåvittfans ha tillbaka Stahre till Kamratgården.

– Med nuvarande sportchef så är det större chans att jag blir president i USA, svarar Stahre på ett sätt som bara Mikael Stahre kan svara.

– Vi hade blivit tvåa, sålt spelare för dyra pengar, men jag fick ändå sparken. Jag var uppenbarligen ingen favorit hos sportchefen (Mats Gren).

– Jag trivdes bra i IFK Göteborg på samma sätt som jag trivts bra i Häcken och hos Allmänna Idrottsklubben, säger Stahre.

Tillsammans med familjen stannar han kvar i San Jose tills vidare.

– Det har varit upplevelse att bo i Kalifornien, med det här klimatet, att coacha mot världsstjärnor. Jag kommer sakna spelarna och ledarna som jag jobbat nära och stenhårt med i nio månader. I arbetstimmar så är det det mest intensiva tränaruppdraget jag haft.

Ångrar du något?

– Massor och ingenting. Det har inte drällt av skandinaviska tränare i MLS och jag är stolt över att jag fick det här uppdraget. I efterhand kan man alltid vara kritisk till sin egen insats eller research inför jobbet. Man går in med ambitionen och tron att det ska bli bra, men det är inte min grej att vara bitter mot mig själv. Jag förstod tidigt att det skulle bli en tuff säsong.

Olikt andra Stahreledda lag har San Jose Earthquakes släppt in väldigt många mål. Bara två lag i MLS har läckt mer.

Försökte stärka defensiven

– Vi jobbade med försvarsspelet, men vi har bara hållit nollan en gång. Det håller inte. Fotbollen här är annorlunda. Svängig, minst sagt.

– Jag får vara bättre på allting nästa gång, både på research och i mitt kravställande. Man har inte den statusen när man kommer som en ganska okänd tränare att man kan peka och säga vilka spelare man vill ha.

– Det är bara Svennis som varit på den högsta nivån i världen och som kan agera mer som en manager och skräddarsy sin egen verksamhet, säger Stahre.

I princip ser han avskedet från San Jose som sitt första stora misslyckande trots att han krasst fått sparken i fyra klubbar.

Är du en besvärlig jävel…?

– Det finns det nog väldigt många som tycker, haha. 

– Man får se varje klubb separat. Grekland var kaos. Det var otroligt många tränare som fick sparken. Att överleva som tränare 1,5 år i Kina är inte illa. Jag fick gå när vi låg en poäng från uppflyttning, som var mitt uppdrag, och med IFK Göteborg hade vi precis slutat tvåa. 

– Jag skäms inte direkt över de prestationerna.

– Tränarjobb utanför Skandinavien är från dag ett en nedräkning tills man får sparken. I en del fall tar det lång tid, ibland går det snabbare. Det finns för- och nackdelar med att ge sig ut i den stora fotbollsvärlden, säger Mikael Stahre.

Fotnot: För att kunna bli president i USA så måste man vara född amerikansk medborgare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.