Ex-landslagsmannens oväntade Turkietsuccé

– IFK Göteborg har hört sig för om mig

avMichael Wagner

Foto: TT

Det mesta gick utför för turkiska Sivasspor.

Men så sparkades tränaren och ex-landslagssvensken kom tillbaka efter skada. Nu har det turkiska laget vänt resultatraden helt.

– Jag har fått ett lyft, säger Mattias Bjärsmyr, 32.

Sommaren 2017 lämnade dåvarande lagkaptenen Mattias Bjärsmyr IFK Göteborg och flyttade till turkiska Sivasspor.

Första säsongen blev nära nog sensationell. Nykomlingen slutade sjua i våras i Süperlig och Bjärsmyr spelade 90 minuter i 32 av 34 ligamatcher.

Den här säsongen inleddes precis tvärtom.

Från mitten av augusti tog laget från Sivas i centrala Turkiet en seger på elva matcher samtidigt som Bjärsmyr var skadad.

Succé med Bjärsmyr tillbaka

Sivasspor sparkade tränaren Tamer Tuna och in kom den tidigare assisterande tränaren Hakan Keles ungefär samtidigt som den svenske mittbacken gjorde comeback på planen.

Under lördagseftermiddagen besegrade Sivasspor Ankaraücü med 4-0 med Bjärsmyr i backlinjen och efter två mål av superstjärnan Robinho.

Nu är Sivasspor obesegrat i de sex senaste matcherna där man tagit fyra segrar.

– Det vänder fort i fotboll, det är lite galet ibland, säger Bjärsmyr till Sportbladet. Den nye tränaren har blivit ett lyft. Den förre ville spela en finare fotboll, pressa högt upp och att vi förde spelet. Nu spelar vi efter våra resurser och som person är Keles mer av en go gubbe och atmosfären i laget har blivit mycket bättre.

Och så är du tillbaka på planen.

– Jag hoppas att jag har betytt något för den defensiva stabiliteten. Jag har bara varit med och förlorat en match sedan jag kom tillbaka, säger Bjärsmyr. 

Den tidigare lagkaptenen för U21-landslaget (31 landskamper för U21 och 3 A) och IFK Göteborg fick emellanåt tuff kritik senast han spelade i allsvenskan våren 2017 i ett krisande Blåvitt.

– Sista året i allsvenskan var inte bra, så är det. Självförtroendet var inte på topp och mycket energi gick åt till annat och tjafset som var i Blåvitt. Det tog mycket på mig. 

Avtalet går ut

32-åringen sitter sannolikt i en bra kontraktsmässig situation när tvåårsavtalet går ut till våren.

– Jag tror jag har spelat till mig ett namn i turkiska ligan efter att ha lyckats bra i Sivasspor och när jag ställts mot många av de mer kända anfallarna. Vi får se vad som händer, säger han mer eller mindre beredd på följdfrågan:

Har du hört något från IFK Göteborg?

– Jag vet att de hört sig för om mig, men jag har inte pratat med någon från klubben själv. Däremot tjötar jag med Tobbe (Hysén) ganska ofta.

Familjen, hustrun Tilda Bjärsmyr och barnen Charlize och Luiza, bor kvar söder om Göteborg, och hälsar på vid lov och ledigheter. Pappa Mattias åker hem under landslagsuppehållen.

– Det funkar ganska bra. Jag har en stark tjej som hustru som tar hand om det mesta hemma, sitt eget jobb och så får vi bra hjälp av våra föräldrar.

Vill du återvända hem fotbollsmässigt?

– Oj! Svår fråga. Jag verkar fungera väldigt bra fotbollsmässig i Turkiet omgiven av individuellt starka spelare. Jag är ju själv inte så yvig i min spelstil.

– Jag vet inte om jag ska vara ärlig, eller om IFK Göteborg skulle vilja ha hem mig. Just nu verkar det som de är mer intresserade av att utveckla spelare än av att vinna matcher, säger Mattias Bjärsmyr. 

ARTIKELN HANDLAR OM