Oavgjort för Sverige mot Mexiko

FOTBOLL

Lagerbäck: 0-0 känns som en seger

SAN DIEGO

Sverige spelade upp sig och gjorde en betydligt bättre insats än mot Sydkorea i söndags.

0-0 mot ett till stora delar ordinarie Mexiko är mer än godkänt för det unga experimentlag som förbundskapten Lars Lagerbäck ställde på benen.

Foto: Johan Elmander tacklar Mexikos Carlos Salcido. Elmander svarade för en stark insats men matchen slutade 0-0.

Som dock lämnar USA utan seger; 1-1 mot Sydkorea i söndags, 0-0 mot Mexiko i morse.

Närmast ett segermål var Sverige genom Stefan Ishizaki i mitten av andra halvlek. Men hans skruvade lobb prickade stolpens utsida.

— Jag var hundra procent säker att den skulle gå i mål, suckade Ishizaki efteråt.

Stark defensiv

Framför allt var det Sveriges defensiv som imponerade i denna träningslandskamp. Nykomponerade backlinjen Lundqvist-Persson-Lucic-Nylund hade visserligen jobbigt första halvtimmen men sedan var Mexiko aldrig nära

ett mål, trots kraftigt spelövertag i slutet av matchen när matchotränade svenskar gick på knäna.

— Hela backlinjen med Fredrik (Lundqvist) och Mattias (Nylund) på kanterna spelar näst intill perfekt, berömde Lars Lagerbäck.

Och fortsatte:

— Tar man hänsyn till att vi inte riktigt är i trim känns 0-0 nästan som en seger.

Matchen spelades inför storpublik på nybyggda baseballarenan Petco Park med plats för 41 000 åskådare. Här spelar till vardags ett av USA:s bättre baseballag, San Diego Padres.

Mexikansk folkfest

Padres har ett publiksnitt runt 36 000 men den här kvällen lyste baseballpubliken med sin frånvaro. I stället var det drygt 35 000 sjungande och tutande mexikaner som fraktats med extrainsatta tåg över gränsen.

För Mexiko var matchen viktig, genrep inför det stundande VM-kvalet mot Costa Rica 9 februari, därav det stora intresset. En och annan gulblå fana siktades också, dock inte särskilt många.

Mexiko kom till start med sju ordinarie landslagsspelare, med anfallaren Jared Borgetti som mest namnkunnig. Sverige saknade däremot rutin på de flesta fötter, vilket märktes när matchen blåstes i gång. Framför allt hittade de bollskickliga mexikanerna ytor på Sveriges vänsterkant. Tobias Hysén och Mattias Nylund hade fullt upp.

Redan efter åtta minuter rann Jared Borgetti igenom, Teddy Lucic hann inte ikapp, och Borgetti kunde skjuta från fritt läge. Jonas Sandqvist räddade Sverige från ett tidigt baklängesmål med en fin benparad.

Framåt var Sverige inte lika vilsna, långt ifrån. Och ju längre matchen led, desto mer ordning fick Sverige även på försvarsspelet och tog över matchen.

Elmander nära

Receptet var snabba omställningar mot de offensiva motståndarna och stundtals lysande samarbete mellan Markus Rosenberg och Johan Elmander. Ofta hade Niclas Alexandersson en förberedande fot med i det som skapades offensivt.

Bästa chansen förutom Ishizaki hade annars Johan Elmander men han fick aldrig något riktigt tryck i sin nick.

Omtalade Markus Rosenberg, då? Visst, nu fick han äntligen chansen från start och var som alltid läcker med boll. Flera gånger öppnade han för Johan Elmander med passningar i rätt läge. Tyvärr bjöd Elmander inte tillbaka när Rosenberg kom i en fin löpning som ställt honom ensam med målvakten. Men Elmander valde att försöka dribbla tre man. Ett av få misstag från Elmander

denna kväll, även om de blev fler ju längre matchen led.

Trots att Sverige lämnar USA utan seger är förbundskapten Lars Lagerbäck mycket nöjd med resan.

— Många spelare visade att får de lite till så? Det ska bli mycket intressant att följa de under våren i sina respektive ligor.

”Alla fyra forwards gjorde bra ifrån sig”

På tisdag ska truppen inför årets första "riktiga" landskamp (Frankrike) presenteras.

Frågan är vilka – förutom Teddy Lucic och Niclas Alexandersson – som kommer med då?

En

anfallare behövs med tanke på skadade Henrik Larsson.

— Jag tycker att alla fyra forwards gjorde bra ifrån sig, säger Lagerbäck diplomatiskt.

Som nu får ägna helgen åt att fundera om det ska bli Elmander, Rosenberg, Mourad eller Berglund som tar den fjärde forwardsplatsen bredvid givna Zlatan, Marcus Allbäck och Mattias Jonson.