...men här är San Marino suveränt

Montserrat i Västindien - där har ni världens ABSOLUT sämsta lag

1 av 3 | Foto: HANS VA DER MEER
SÄMST I VÄRLDEN På en sliten gräsplan, på fotbollens absoluta bakgård, vandrar Bhutans och Montserrats lagkaptener in för att göra upp - om vilket lag som är sämst.

AMSTERDAM

I fotbollen finns det inget större och stoltare än att nå VM-finalen och chansen att bli oomtvisat bäst i världen. Det vill säga om man inte är involverad i en match som skoningslöst avgör vem som är SÄMST.

I den situationen placerade sig helt frivilligt lilleputt-länderna Bhutan och Montserrat förra sommaren. Samma dag som den "riktiga" VM-finalen mellan Brasilien och Tyskland i japanska Yokohama möttes i Bhutans huvudstad Thimphu de två länder som i det läget låg allra längst ner på FIFA-rankingen, på position 202 respektive 203.

I morgon kväll visar SVT2 - som en del av den idrottsliga temakvällen "Laganda" - en film som presenterar internationell fotboll maximalt långt från glamouren i ett VM. Reglerna är desamma. 22 män jagar entusiastiskt en boll även här. Men sedan skiljer sig det mesta. Det finns de som hävdar att olikheterna är till toppfotbollens nackdel. Matthijs De Jongh, den holländske initiativtagaren till matchen, tillhör numera dessa.

- Vi kom på idén när Holland åkte ur VM-kvalet. I ren frustration ville vi titta på fotbollen ur en helt annan synvinkel, gå tillbaka till rötterna, säger han.

Brinner för fotboll

Med "vi" syftar De Jongh på KesselsKramer, den hyllade reklambyrå i Amsterdam som han är kreativ chef för. "KK" gör reklam för bland annat svenska Diesel, Nike och ölbjässen Heineken. Nu valde bolaget att använda några av sina reklammiljoner till att möjliggöra matchen och långfilmen "The Other Final".

- Vi ville bjuda lite tillbaka till något vi verkligen brinner för i våra hjärtan, fotbollen i dess mest grundläggande form, fortsätter De Jongh när Sportbladet hälsar på i reklambyråns lokaler i en gammal ombyggd katolsk kyrka vid en av Amsterdams kanaler.

Fotbollen i dess grundläggande skepnad innebär i kväll ett möte mellan ett land där cricket är nationalsporten (Montserrat) och ett där man helst sysslar med bågskytte (Bhutan). Men där fotbollen, som överallt annars, är ständigt växande. Matchen spelades på 2 250 meters höjd i Himalaya. En aspektsom helt klart missgynnar det gästande laget, Montserrat.

Det lilla öriket i Karibien, "Montserrat är pricken intill Antigua", har bara 150 spelare totalt, hämtade ur 5 000 invånare. Man lider därtill fortfarande av sviterna efter ett förödande vulkanutbrott 1995. Då halva ön och huvudstaden Plymouth, inklusive nationalarenan, lades i aska. På plats i Bhutan insjuknade åtta spelare i höjdsjuka. Bara dagar innan matchen blev man av med sin tränare.

4-0 och bud på mer

Man fattar mot den bakgrunden att Montserrat aldrig kunde ge värdnationen full matchning. Troligen hade bergslandet Bhutan vunnit även vid rättvisare omständigheter. Landets låga Fifa-ranking beror till delar på att man blev Fifa-medlem först år 2000.

Nu rusade det iväg till 4-0, med bud på mer, för ett lag hämtade ur 1 000 organiserade spelare i ett land som fram till 1980-talet tillhörde världens mest isolerade.

4-0 i baken. Sämst i världen. Man kunde tro att Montserrat-lirarna skulle vara lite hängiga efteråt. Var det så framgår det åtminstone inte av filmen.

Istället dansar man efter matchen långdans med de 15 000 åskådarna. Glatt skanderande "Hot, hot, hot" efter refrängen i örikets största popexport, låten med sångaren Arrow som sommaren 1986 ackompanjerade VM i Mexiko.

Vart fjärde år...

Så går det till i den andra finalen. Den första spelades några timmar senare i Yokohama. Med de 22 lilleputspelarna samlade framför en tv i Himalaya.

Självklart, de här killarna älskar fotboll. Att de är sämst och näst sämst i världen kan de leva med den här dagen. Efter matchen säger tremålsskytten Wangyel Dorji:

- Hoppas det här blir av vart fjärde år. Men utan oss i fortsättningen.

Förhoppningsvis lyssnade inte Matthijs De Jongh just då.

Lars Nylin