I går fyllde "Svennis" 4

FOTBOLL

Nästa utmaning: Att leda världslaget

LONDON

Sven-Göran Eriksson fyllde år i går:

Fyra år på jobbet som manager för det engelska landslaget i fotboll - det är en tung merit.

Foto: "JAG ÄR STOLT" Sven-Göran Eriksson går nu in på sitt femte år som engelsk förbundskapten, något han känner sig stolt över.

Inte sen Bobby Robson lämnade posten 1990 har någon tränare klarat av att stanna så länge.

Graham Taylor, Terry Venables, Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Howard Wilkinson och Peter Taylor - de två sistnämnda vikarier - har alla haft kortare perioder på jobbet än Svennis.

Den 56-årige svensken erkänner själv att han inte trodde han skulle få vara kvar så här länge.

- När jag första gången kom till FA:s kontor stod det en man utanför med ett stort plakat. "Vi vill inte ha dig", stod det.

- Men tiden går otroligt fort och jag kan inte fatta att det redan gått fyra år. Jag är i alla fall fortfarande lika stolt över att ha det här jobbet, säger han.

Svennis hetaste önskan just nu är att hans arbetsgivare, FA, ger honom mer tid att förbereda landslagsstjärnorna inför VM i Tyskland 2006.

Vill ha långt uppehåll

Om England kvalificerar sig vill Svennis ha ett fyra veckor långt uppehåll mellan klubbfotbollen och turneringen. Han anser att det är helt avgörande för Englands chanser, och inväntar svar från FA.

Hur är då Svennis status i nuläget?

Tja, på sin fyraårsdag på jobbet kunde han läsa ett surt inlägg av Daily Stars sportchef Brian "Mr Bison" Woolnough, som skrev:

"Ni firar väl inte med honom? Vad har han uppnått under fyra år? Ingenting, är jag rädd. Borde vi inte ha fått mer av en man som är planetens högst betalde tränare och rankad som en av de bästa?"

Kritiken är ett gott tecken för Svennis, eftersom Mr Bison nästan alltid har fel.

Spelas i London?

Omedelbart kom också ett tecken på fotbollsvärldens uppskattning för Eriksson, då han erbjöds att coacha ett av världslagen i den All Star-match som planeras nästa månad. Världens stora fotbollsstjärnor ska möta varandra och pengarna ska gå till de behövande efter tsunamikatastrofen i sydostasien.

Spanien, Italien och England vill alla arrangera matchen. London är dock det hetaste tipset, och Svennis ställer upp till hundra procent bakom projektet.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM