Total forwardsbrist - då är försvar bästa anfall

FOTBOLL

Anfall är bästa försvar, brukar det ju heta.

Utom i Hammarby där forwardsbristen nu är så total, att man istället säger: försvar är bästa anfall...

2-1-segern mot Helsingborg är nästan helt backlinjens förtjänst. Eller vad sägs om:

kvittering på frispark fixad av ena ytterbacken, inslagen av den andra;

segermål på straffspark fixad av en inbytt ytterback, inskjuten av en mittback.

Vilket skulle bevisas...

Foto: Klasse J.

Eller som det hette på latin, quod erat demonstrandum. Det Q.E.D. som man i sin matematiska ungdom fick skriva ned bakom de matematiska problem man eventuellt lyckades lösa.

Bevisföringen i Hammarby idag är att det går att göra mål utan anfallare.

Med Pablo Pinones-Arce skadad, med en misslyckad Marinho hemskickad till Brasilien, med fjolårets målspruta Mikael Andersson totalt ur form och med den ambitiöse Björn Runström kvar som ende forward av allsvensk klass görs målen i stället av backarna.

Så har det aldrig varit i Hammarby, och när som vanligt den gamle vänsterbackskämpen Klasse Johansson med fru och dotter kommer insläntrande på läktarn straxa nedanför pressläktarn frågar jag mina yngre kolleger om de känner igenom honom.

Icke...

Skjut, Klasse, skjut!

Ändå var det just Klasse som Bajen-supportrarna för några år sedan röstade fram som 1900-talets spelare i klubben, och så berättar jag om vad klacken skrek, varje gång det blev högerhörna och Klasse sprang över för att slå den:

- Skjut, Klasse, skjut!

Inte blev det många allsvenska mål för Klasse Johansson men på sina 286 matcher 1975-88 kom han till slut upp till sex.

Effektivast av renodlade backar genom åren har varit den nyligen till Sundsvall utflyttade Johan Andersson med tio mål på 118 matcher före de båda niomålsskyttarna Sulo Vaattovaara (på 109 matcher 1983-87) och Björn Hedenström (på 131 matcher 1976-84), men även dagens assisterande tränare Thom Åhlund ligger bra till med nio mål på 224 matcher 1973-83.

Vanligare var då de storbackar som inte gjorde några mål alls. Som Håkan Magnusson, Olle Nyström, Christer Ribohn och Thore Apelgren.

Eller undantagen med ett mål var. Som Bönan Löf, Peter Edlund, Kjell Granqvist och Björn Carlswärd.

Målskyttarna i topp

Skytteligan bland dagens backar toppas av torsdagens båda målskyttar, Pétur Marteinsson (5) och Max von Schlebrügge (3):

" 1-1 på frispark sedan högerbacken Alexander Östlund bryskt stoppats i en framstöt. Målskytt: vänsterbacken von Schlebrügge. Fast, om nu rätt ska vara rätt, så ändrade bollen faktiskt riktning på Björn Runströms ben.

" 2-1 på straffspark sedan Suleyman Sleyman, i normala fall ytterback, bytts in på topp i slutminuterna och blivit omkullbrottad i straffområdet. Målskytt: mittbacken Marteinsson.

Det gick bra den här gången efter en formidabel andra halvlek, där det just var de båda ytterbackarna Östlund och von Schlebrügge som drog igång offensiven.

Ändå tvivlar jag på detta som ett framtidsrecept.

Linderoth behöver fortfarande sin efterlängtade nye forward.

Matchens prestation stod en helsingborgare för: Mattias Lindströms 1-0.

Då hade Hammarby börjat matchen bäst och de båda Anderssönerna Micke och Petter hunnit missa varsin målchans.

Klantigt felpass

Upprinnelsen till målet är ett klantigt felpass av Bajens Patrik Gerrbrand till Peter Graulund vars pass till Gustaf Andersson snappas upp av Mattias Lindström, som först rundar von Schlebrügge innan han tunnlar Gerrbrand och sen gör samma sak med målvakten Ante Covic.

Påpassligt, vackert och en given kandidat till Årets Mål.

Liten tröst för dagens allsvenska jumbolag.

Till sist, så här kan allsvenskan också skrivas i Stockholm:

Hammarby 23 poäng, målen + 5.

AIK + Djurgården 23 poäng, målen - 5.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM