Oj, oj, oj vilka superderbyn

FOTBOLL

Malmö har inte slagit Helsingborg sedan 1997 - Hammarbys senaste seger mot Dif kom 1999

Glasgowborna har alla skäl att vara stolta över sitt "Old Firm".

Derbyn i Lissabon eller Sevilla kan vara så heta att själva solen suckar. Sportbladet är rentav hygge och bjuder Köpenhamn på hyllningen att matchen FC Köpenhamn-Bröndby faktiskt ÄR Skandinaviens hetaste derby.

Det är nämligen tämligen lätt att vara generös en dag då vår smått sanslösa allsvenska går in i ett avgörande skede. ÄNNU ett avgörande skede.

Med två utsålda superderbyn i kväll. Som var och ett innehåller så många intressanta aspekter att man som svensk inte ens behöver skämmas inför megaderbyn i Milano, Manchester eller Madrid.

Skiftande scenariot

När AIK-Djurgården häromveckan spelade 3-3 inför 35 000 på Råsunda var vi några som anade att säsongens zenit var upplevd. Krysset underströk också att det var mellan dessa båda lag det stod. Med Hammarby som möjlig outsider. 08 rakt genom. Andra gjorde sig liksom inte besvär. Scenariot har, milt uttryckt, skiftat sedan den där kvällen i början av juni. Med "rätt" resultat i kväll - det vill säga oavgjort på Råsunda och en segrare i Malmö - har vi när serien vänder plötsligt en situation där fyra klubbar ligger helt på linje. Tätt skuggade av överraskningen Örebro och förloraren på Malmö Stadion. Halmstad med super-Igor smyger underifrån.

Halvvägs in i allsvenskan och mer än ett halvdussin lag är fortfarande med i loppet.

Allsvenskan har varit öppen och "ologisk" alltsedan IFK Göteborgs senaste storhetstid i mitten av 1990-talet.

Men aldrig har den varit så här svår att spå. Aldrig har den varit så här kul. Tycker nog alla som inte är göteborgare.

Det sägs att den jämna allsvenskan är ett svaghetsbevis. Ett tecken på att vi inte är med i den europeiska elitgemenskapen, nästan lite töntvarning. Vi har alla läst att till och med Uzbekistans liga är bättre. Men må den då så vara. Hellre det än en grå serielunk avgjord i maj av ett Rosenborg som i bästa fall når första omgången av Champions League. Eller hur?

De två derbyna i kväll har mycket gemensamt - två fullsatta arenor, tre städer som hämtar andan, fyra lag med guldvittring, fem av allsvenskans intressantaste tränarhjärnor - men också några rejäla olikheter.

I Stockholm möts två lag lite osäkra på sin kapacitet. Djurgården har som bekant bakom sig en ytterst turbulent vecka med hemmaförlust mot MFF och utannonserande av två spektakulära spelarförluster (Johan Elmander respektive Mikael Dorsin).

Klubbens supportrar har upplevt den första rejäla motvinden sedan återkomsten till den högsta serien.

Det här är matchen när Elmander och Dorsin drömmer om ett avsked a la Anders Svenssons gloriösa från Elfsborg häromåret. Det kan sluta i förskäckelse och insikten att även Djurgården nog faktiskt är dödligt.

Fullsatt Råsunda

Hammarby har nyss förlorat för första gången för säsongen (mot Halmstad i onsdags) och inte vunnit på tre matcher. Dessutom kan man vara tvungna att presentera ytterligare en ny backlinje sedan även Jonas Stark blivit skadad. Med Mikael Hellström långtidsskadad och tveksamt skadeläge för Max von Schlebrügge återstår inte mycket av lagets ursprungliga försvar.

Men publiken tvekar alltså inte. Det blir även denna gång fullsatt på Råsunda, runt

35 000. Tyvärr tar nationalarenan inte in riktigt så många åskådare att Djurgården kan slå sitt derbyrekord från 1968, den gången drog Djurgården-AIK 35 921.

Däremot så innebär fullsatt att Djurgården är uppe på ett årssnitt på nästan 17 000. Ganska imponerande för en klubb med en hemmakapacitet (Stockholms Stadion) på endast 14 000!

På Malmö Stadion kliver däremot in 22 man som till sist börjat tro på sig själva.

26 000 kommer att möta två lag som av skilda skäl varit nere i limbo.

Men som mödosamt tänjt sig upp och nu definitivt nosar på tätstriden. Malmö FF med Peter Ijeh är ett annat, bättre, MFF, och får gälla som favoriter. Men MFF saknar avstängde Daniel Majstorovic där bak.

Vilket medför att Helsingborgs Gustaf Andersson kan få utrymmen.

Malmös kassa fylls på

Ytor som kanske gör att 2 000 helsingborgare på plats glömmer bort såväl skadade Alvaro Santos som faktumet att man troligen kan placera försvarstornet Kärnan i något av de gigantiska hålen i klubbkassan.

På tal om pengar så innebär kvällens utsålda Stadion att Malmö FF:s kassör äntligen får fylla på de Zlatan-magasin som sägs ha börjat sina. Ett par miljoner i plus lär det handla om.

Med drygt 26 000 inne passerar man samtidigt 17 000 i hemmasnitt och ligger nu tvåa i den statistiken (efter AIK). Den som tidigare inte insett att Malmö FF är tillbaka i all sorts allsvensk spotlight fattar det nu. För oss som är intresserade av statistik och historia finns ytterligare mumma att presentera som uppladdning till 19.00:

Vid båda derbyna finns möjligheten att en spektakulär svit bryts. Malmö FF har faktiskt inte slagit Helsingborg på hemmaplan sedan augusti 1997. Vi talar då inte precis om Bosse Larssons dagar. Men ändå nog länge nog för att MYCKET vatten ska hunnit rinna förbi Malmöhus. Vatten som forsat på vitt skilda villkor.

Malmö har hunnit vara nere i superettan, har hunnit seriespela i municipalsamhällen som Mjällby och Åtvidaberg. Helsingborg har rört sig i andra möjligen vackrare salonger. De har parallellt slagit Inter i kval till Champions League med följande spel på Olympiastadion i München och Parc de Prince i Paris.

Snacka om att Malmö FF längtat länge efter att få markera att storebror ändå har mäktigaste fotbollsmuskler i Skåne!

I Stockholm är det Hammarby som trånar. Sedan Söderlaget slog Djurgården var i ett höstderby 1999.

I kväll talar vi om Kennedy Bakircioglü mot Kim Källström. Om Peter Ijeh mot Christoffer Andersson. Om Jon-Inge Höiland mot Gustaf Andersson.

Om mer än 60 000 åskådare på två kokande arenor.

Om några av nordeuropas bästa supporterskaror i två bonusmatcher. Om Tom Prahls genistatus mot Peter Swärdhs försiktiga uppkomling. Om Zoran-Sörens MÖJLIGEN lite obekväma sits på tränartronen.

Om Anders Linderoths slutliga godkännande från de Bajen-fans som ännu somnar över mantrat "Sören Cratz, Sören Cratz."

Här och nu känns det INTE som om det var bättre förr.

Hammarbys derbystatistik mot Djurgården - 5 segrar

och dessa derbyn är hetast 2003

Matchen i matchen

FOTBOLL

ARTIKELN HANDLAR OM