Så fixade han festen

FOTBOLL

”Party-Jannes” taktik avgjorde matchen: ”Har gjort bra saker”

Foto: succélag IFK Norrköping har övertygat stort under inledningen av säsongen, och efter gårdagens seger mot Djurgården är nu nykomlingen uppe i serieledning.

Janne Anderssons partytrick fixade festen.

Ett antal taktiska drag gav seger mot Djurgården – och nu leder nykomlingen allsvenskan.

– Vi har gjort bra saker, säger ”Party-Janne” som IFK Norrköping-tränaren kallas.

Foto: Hämläinen står kvar på knä och deppar.

Den första halvleken på Stockholms Stadion var mållös. Till den andra valde Janne Andersson att skifta kant på Sphetim Hasani och Christopher Telo. Hasani klev över till höger och Telo hamnade till vänster. 45 minuter senare stod det 1–3 på ljustavlan och Telo hade gjort två av målen.

Ett genidrag, Janne?

– Nja, det vill jag akta mig för att säga. Men det blev bra.

”Inte till sin rätt”

Hur tänkte du?

– Telo har spelat till vänster under försäsongen och i B-laget och gjort en del mål därifrån. Samtidigt har han inte riktigt kommit till sin rätt till höger. Det var ett test för att bli bra på två ställen. Sedan ville jag belasta deras vänstersida mer, Sphetim är en starkare spelare rent fysiskt.

Mot Djurgårdens 17-åring (Emil Bergström)...

– Ja, jag ville belasta deras vänstersida mer.

IFK Norrköping har bara förlorat en match i år, mot Gefle. Efter den fick Janne kritik för att Astrit Ajdarevic hade en position för djupt ner i planen. Det har nu ändrats, i går var Ajdarevic spetsen framåt i mittfältstriangeln.

– Jag vill ha med honom i spelet men inte att han hämtar boll så mycket som till exempel mot Gefle. Nu blev det självklart eftersom både Patru Racu och David Wiklander är defensiva, då fanns det inget alternativ. Är Falk Olander med kan han spela i båda rollerna.

Valde trebackslinje

Djurgårdens tränare Carlos Banda valde vid ställningen 2–1 till ”Peking” att gå över till trebackslinje. Janne Andersson tackade och tog emot.

– Ja det gjorde inget. Matchen föll oss väldigt väl i händerna. Jag var aldrig speciellt bekymrad.

Trots att Norrköping nu är allsvenska serieledare (åtminstone ett par timmar) tänker ”Party-Janne” inte ta fram champagnen.

”Nöjda”

– Vi har spelat en sjättedel av säsongen och har tolv poäng. Med tolv poäng är man inte ett etablerat allsvenskt lag. Vi ska vara nöjda och glada och ha bra självförtroende för att vi har gjort bra grejer, det ska man inte ta ifrån killarna. Det har varit fem ganska jämna matcher där vi varit stabila, vi håller det ganska rent från farliga chanser mot oss. Det får vi fortsätta med.

ARTIKELN HANDLAR OM