”Spelar för att vinna”

FOTBOLL

Portugals löfte ger ökad svensk EM-chans

Foto: Cristiano Ronaldo har inga planer på att fegspela sig till ett oavgjort resultat i kväll.

För Portugal räcker kryss för att vinna gruppen och förstöra för Sverige.

Ändå ger Cristiano Ronaldo oss ett betryggande löfte.

– Vi vet att oavgjort räcker, men vi vill vinna. Det är sådana vi är.

Grupp H har nått ett märkligt läge. Danmark och Portugal har gått så starkt att ett kryss sannolikt tar båda lagen direkt till EM.

För Sverige vore 0–0 på Parken hemskt. Om danskarna och portugiserna fegspelar sig dit måste Sverige slå Holland för att bli bästa kvaltvåa.

”Oavgjort räcker”

Därför finns skäl att hoppas att Cristiano Ronaldo menar vad han säger.

– Jag tycker att vi har kvaliteterna för att slå Danmark, vinna och kvalificera oss. Vi vet att oavgjort räcker, men vi vill vinna. Det är sådana vi är, säger han.

Förbundskaptenen Paulo Bento intygar samma sak.

– Vi spelar för att vinna. Vi ska försöka göra mål och har lyckats med det i våra senaste matcher, då vi har snittat på tre mål per match. Vi kommer försöka dirigera och kontrollera matchen. Vi har vår strategi som vi kommer följa.

Danskarna är medvetna om hur deras resultat påverkar svenskarna och vice versa. Leder Sverige mot Holland måste de trycka framåt för seger.

”Vill inte veta något”

Ändå önskar högerbacken Lars Jacobsen att ingen ur publiken eller ledningen låtsas om den andra matchen.

– I princip vill jag inte veta något. Om du går ut på banan med attityden att det kan räcka att spela oavgjort så går det galet, säger han och lägger till:

– Det är klart att om det kommer några meddelanden under matchen att det inte är så lyckat att anfalla med elva man samtidigt så är det bra information att ha, men i grunden vill jag inte veta något i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM