Messi nära Arsenal – passet satte stopp

Barça-profilen avslöjar nya detaljer om världens bäste

Leo Messi skrev sitt första kontrakt på en näsduk, var nära att nobbas av Barcelona och kunde ha hamnat i Arsenal.

Det avslöjar mannen som värvade honom till Barça.

– Efter två veckors provspel frågade jag vad folk tyckte och alla tyckte olika: vissa att han dribblade för mycket och andra att han var för liten, säger Carles Rexach till Daily Mail.

Carles Rexach har både spelat för och coachat Barcelona men 64-åringen är numera mest känd som personen som värvade Leo Messi. Nu avslöjar spanjoren, i en stor intervju med Daily Mail, nya detaljer om Leo Messis karriär. Bland annat framkommer det i artikeln att Messi kunde ha följt med Cesc Fabregas till Arsenal.

Hotade att åka hem

Den engelska klubben ville ha duon men 15-årige Messi stoppades av sitt pass. Fifas och de brittiska myndigheternas regler stoppade Arsenal från att värva en så ung spelare utan europeiskt pass. Men ynglingen Messi var även nära att stoppas från övergången till Barcelona.

Pappa Jorge tog sin son till Spanien 2000 på provspel hos Barça. Men ledarna i klubben blev inte överdrivet imponerade av den lille teknikern, avslöjar nu Carles Rexach som var scout och rådgivare i klubben i början på 2000-talet.

– Jag var mer ansvarig för a-laget så jag hade inte sett honom. Efter två veckors provspel frågade jag folk i klubben som hade sett honom vad de tyckte och alla hade olika åsikter. Vissa sade att han dribblar för mycket och andra att han var för liten, säger Rexach.

– Hans pappa började bli irriterad och hotade att åka tillbaka till Argentina. Jag sade åt honom att vänta en dag till så jag kunde organisera en match och sedan bestämma mig. Men jag lurades lite när jag satte ihop matchen eftersom jag tvingade honom att spela mot motståndare som var ett år äldre.

När Rexach själv väl fick se Messi blev han övertygad direkt.

Kontrakt på en näsduk

– Jag kom lite sent och matchen hade börjat. Jag gick in på träningsanläggningen, ner längs långsidan och längs kortlinjen. När jag hade kommit till bänken på andra sidan sade jag: ”värva honom nu”. Jag har alltid ansett att det ögonblicket var min största framgång.

Men ingen annan var säker och jag var tvungen att tjata på den tekniska ledningen. Problemet var att han kom från utlandet och var så ung. Men jag insisterade.

Pappa Jorge gick sedan till Barcelonas kontor varje dag i väntan på att kontraktet skulle bli klart. Men det administrativa arbetet drog ut på tiden.

– Vi träffades på en restaurang och han var arg så jag försökte hitta en bit papper att skriva ett kontrakt på, för att lugna honom. Men det fanns ingen så jag tog näsduken och skrev att jag garanterade att vi skulle värva honom. Jag gjorde det bara för att hålla han pappa glad så jag skrev under, liksom hans pappa och hans agent.

– Jag var övertygad om att näsduken revs sönder när de skrev på det officiella kontraktet. Men sedan fick jag veta att de sparat den i ett album och nu är den berömd.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN