Två El Clásico på fyra dagar

FOTBOLL

Drömfinalen klar – nu ställs lagen inför enormt kraftprov

Den 29 november körde Barcelona över Real Madrid med 5-0 i José Mourinhos första El Clásico som tränare för Real.

Nu får portugisen chans till dubbel revansch efter avancemanget i cupen.

I april väntar nu två El Clásico – på fyra dagar.

– Vi måste vara förberedda, säger Barcelonas tränare Pep Guardiola.

Barcelona körde över Almeria med 3-0 i returen av semifinalen av spanska cupen och nu väntar en drömfinal efter att även Real Madrid krånglat sig vidare. Laget hade 1-0 med sig från bortamatchen och vann med 2-0 hemma sedan Mesut Özil iskallt dribblat målvakten till 1-0 och nyförvärvet Emmanuel Adebayor vackert dunkat in 2-0 på övertid.

Ultimata kraftprovet

Nu väntar en stor fotbollsfest i mitten av april och vad som kan kallas det ultimata kraftprovet för ärkerivalerna Barcelona och Real Madrid – två El Clásico på fyra dagar.

Den 17 april åker Barcelona till Madrid för att gäst Real i ligan. Det är dagen då José Mourinho ska rädda Real Madrids ära efter 0-5-förlusten i bortamatchen. Men efter dagens resultat får han alltså en andra chans på neutral plan.

Onsdagen den 20 april ska det slutligen avgöras vilket som är Spaniens bästa lag när lagen drabbar samman i cupfinalen. Matchen spelas på neutral mark på Valencias mäktiga Mestalla och blir en mäktig drabbning. Det återstår nu för Mourinho och Pep Guardiola att avgöra hur lagen ska matchas, om någon ska sparas eller om spelarna klarar kraftprovet med två supermatcher på fyra dagar – eller inom loppet av ungefär 72 timmar.

Priset: Halva Messis månadslön

Efter Barcelonas seger fick managern Pep Guardiola frågan vem han helst ville möta i finalen.

– Den som förtjänar det, sade Guardiola enligt spanska El Mundo Deportivo.

– Det viktiga i dag var att vi nådde finalen. Jag är väldigt nöjd över det. Nu har vi en final i april och vi måste vara förberedda.

Enligt spanska Sport går dock både Real och Barcelona mer eller mindre helt lottlösa rent ekonomiskt från finalen. Det spanska fotbollsförbundet kan räkna med inkomster på drygt 130 miljoner från matchen. Vinnaren av finalen får nio miljoner (hälften av vad Leo Messi och Cristiano Ronaldo tjänar i månaden) – förloraren noll.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga