”Jag såg att det spritts till Brasilien – så det blev hektiskt”

Möt supportern som fick hoppa in som domare

Foto: Viasat
Rollen som fjärdedomare blev ledig.

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

En gång målfirade den svenske anfallaren Mathias Svensson genom att krama en åskådare och få gult kort.

Länge var det den mest minnesvärda dagen i supporterns liv.

Vi sökte upp David Thornhill för att reda ut vad som hände i vintras när Mathias knuffades ner från förstaplatsen.

Se händelsen här

Vi börjar med en kluring. Om en domare skadar sig ska fjärdedomaren hoppa in, men vem ärver ansvaret för ljustavlan?

Tänk noga innan du går vidare.

Har du ett förslag?

Du som går bet behöver inte skämmas, för svaret är lite luddigt. I stora sammanhang kan det finnas ett neutralt femteval att kasta in, men i mindre matcher är det upp till hemmalaget att lappa och laga det uppkomna hålet.

– I regelverket står att arrangören ska ordna någon som kan sköta de administrativa uppgifterna, som att hjälpa till med byten och visa tilläggstiden, men inte domaruppgifterna, säger Gerhard Sager i SvFF:s tävlingskommitté.

Ett mer aktuellt fall

Har det hänt i svensk fotboll att en åskådare har hoppat in som domare?

– Jag vet med säkerhet att det hände för 15–20 år sedan, om det var i divison 2 eller 3, som linjedomare. Då var han den mest meriterade domaren som var närvarande.

Finns det någon försäkran i reglerna att inte en inbiten supporter till ena laget får kliva ner?

– Nej, det finns inte reglerat på det sättet. Det handlar om att söka fram en lämplig legitimerad domare. Han finns rimligen inte i klacksektionen.

Vi har alltså ett fall från en lägre division runt millennieskiftet. Det är allt Sager på rak arm minns.

Men om vi går utanför Sveriges gränser finns ett mer aktuellt fall i en högre liga.

Foto: Viasat
Linjemannen tvingades lämna in.

25 november 2017. Carrow Road i Norwich i östra England. Ställning 1–1 mellan Norwich City och Preston i minut 82 när en linjeman sträcker ljumsken och stapplar över gräset. Fjärdedomaren drar av överstället, mjukar upp musklerna och tar över flaggan.

Visar tio minuters tillägg

Ersättare verkar saknas. Först efter en stunds oreda får en kille i jeans hoppa ner från läktarplats. Han skymtas ett tag barbröstad i spelargången. Han kränger på en svart domarjacka, den är aningen för tajt, och instrueras av huvuddomaren innan han fullgör sina uppdrag.

Upp med ljustavlan vid minut 90. Tio minuters tillägg efter domarskadan. Sedan sent byte av Preston. Ut med nummer 23, in med nummer 5.

Foto: Viasat

Två insatser, mer än så blev det inte för David Thornhill. Ändå var det nog för att efteråt översköljas av intervjuförslag. Han avböjde de nationella jättarna och nöjde sig med lokalblaskan Eastern Daily Press.

– Att se min bröstkorg på tv i morse var inte mitt finaste ögonblick, sa han.

Men vem är David? Varför fick just han rycka in? Och på tv-klippet hörs publiken applådera och skrocka när han visar tilläggstiden. Roas de bara av den udda händelsen, av att se en slumpvis utvald bloke i jeans i domarjacka – eller är det något särskilt med killen därnere?

Vi sökte upp David Thornhill och frågade.

Döpt katterna efter storspelare

Han berättar att situationen både är mer och mindre sannolik än den kan verka. Han är utbildad domare och har varit fjärdeman förut, det var därför arrangörerna litade på honom framför 25 166 andra åskådare. Men han hade knappast fått förtroendet om det inte vore för att han bar neutral tröja, vilket berodde på att han skulle gå direkt från arenan till en fest där klädkoden inte inkluderade gulgrönt.

För annars klär sig David Thornhill gärna i det officiella matchstället på Carrow Road. Han har varit en fanatisk The Canaries-supporter sedan barnsben och döpt sina katter till Wesley och Eadie efter toppspelarna Wes Hoolahan och Darren Eadie. Om publiken kände igen honom var det inte förvånande. ”Spud”, som han kallas i supporterled, var av en tillfällighet intervjuad i den dagens matchprogram.

En sen sträckning, ingen matchtröja, behöver du mer slumpmoment?

David berättar att han egentligen skulle ha varit för långt ifrån båsen för att kunna anmäla sig som frivillig.

– Normalt sitter jag högre upp, men min brors gravida tjej hade gått över tiden och kunde inte gå på matchen, så jag tog hennes plats, säger han.

Våt kram av svensken

Hur kändes det att hoppa ner på gräset?

– Jag var inte nervös, men såg efteråt att det hade spritts hela vägen till Brasilien. Det blev hektiskt. Jag gjorde ett par radiointervjuer och bjöds ner till Sky Sports, men tackade nej eftersom jag skulle jobba.

Hur gick det med tjejen?

– Hon födde på tisdag. En liten tjej. Vilken vecka!

Vi byter några fler ord om händelsen. Spud verkar glad över uppståndelsen, aldrig har han upplevt något liknande, men alla frågor och nya twitterföljare och mobilfoton har varit utmattande. Han har inte bett om kändisskapet och har inga avsikter att slå mynt av det.

Jag byter spår. I Norwich City spelade 2003–2005 Elfsborgsfostrade Mathias Svensson. Har han något minne av den blonde anfallaren?

– Ett strålande minne, säger han och förlorar sig sedan i detaljerna.

Vintern 2004 hade Bolton en spektakulär trupp ledd av Fernando Hierro, Jay-Jay Okocha och Gary Speed. De skulle komma sexa den säsongen, klubbrekord, men i december torskade de mot bottenlaget Norwich City.

David Thornhill glömmer det aldrig. Inte nog med den välsmakande skrällen, han själv fick med sig ett svettvått minne därifrån.

– Svensson nickade in 1–1 och sprang mot där jag satt – och kramade just mig. Han blev varnad för det. Det var med på BBC:s Match of the day.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM