Banderollerna som förbjuds

FOTBOLL

Svensk Elitfotboll vill ha regler för allsvenska fans: Det här är horribelt

Ett nytt åtgärdsprogram ska skapa ett bättre läktarklimat. Svensk Elitfotboll vill få bort kränkande ramsor, destruktiva banderoller?

?och dödskallar.

– Vad ska man säga? Jag tror inte att världen blir vackrare bara för att det inte finns några dödskallar på Eyravallen, säger Tomas Nilsson, ordförande i HIF:s supporterklubb.

Foto: PETER KJELLERÅS
NU SKA DÖDSKALLARNA BORT Svensk Elitfotboll uppfattar dödskallar som destrukiva symboler på läktarna. Nu anser föreningen att de inte borde få finnas på allsvenska arenor i fortsättningen. De ska inte gå in och peta i sådana detaljer över huvud taget , säger Magnus Wilhelmsson, ordförande i Bajen Fans.

I början av december träffades de 30 föreningarna i allsvenskan och superettan för att diskutera evenemangs- och säkerhetsaspekter inför den kommande säsongen. Resultatet blev ett åtgärdsprogram.

Och en rejäl debatt.

– Vi vill få bort anstötliga texter, dels de som regleras i lag men också alla symboler som uppfattas kränkande för en enskild person eller en förening. Det kan vara vad som helst, en banderoll till exempel, säger Jan Larsson, sekreterare i Svenska Fotbollförbundets elitevenemangsgrupp.

Destruktiva skallar

Bland de symboler som Svensk Elitfotboll (SEF) gemensamt uppfattade som destruktiv var dödskallar, ett ganska vanligt förekommande motiv på en del allsvenska arenor de senaste åren.

– För mig står en dödskalle för något negativt. Fotboll ska vara positivt, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF.

Den uppfattningen får nu flera av de ledande i svensk supporterkultur att rasa.

– Vi historiskt bevandrade är inte så förtjusta i vare sig tysk eller sovjetisk likriktning. Förbundet ska inte gå in och tala om ifall folk ska få ha en dödskalle på tröjan eller inte, säger Tomas Nilsson från Kärnan, Helsingborgs supporterklubb.

– De är horribelt, de ska inte gå in och peta i sådana detaljer över huvud taget, säger Magnus Wilhelmsson, ordförande i Bajen Fans.

Vårda varumärket

Åtgärdsprogrammet är tänkt att fungera som stöd och krav för föreningarna. På något sätt ska de ingripa mot symboler eller ramsor som kan väcka anstöt.

– De ska ”med omedelbara åtgärder markera sitt avståndstagande”, citerar Jan Larsson, och Tommy Theorin förtydligar:

– Det handlar mer om en vilja, en riktning, att man vill vårda sitt varumärke. Det bästa är om till exempel spelarna tar avstånd från sådana här tendenser och det som ligger bakom den positiva supporterkultur vi har i Sverige är att vi arbetar MED klubbarna och supportrarna, inte mot dem.

Bedömer själva

Enligt SEF är meningen att riktlinjerna ska utvecklas i dialog med supportergrupper och föreningar.

– Det är upp till varje förening att bedöma vad som är anstötligt, säger Tommy Theorin.

Om matchdelegater anser att en banderoll eller en tifo-koreografi inte följer reglementet är det upp till dem att åtgärda det på bästa och säkraste sätt.

– Det är kanske inte alltid så smart att skicka upp folk på läktarna mitt under match för att ta bort en banderoll. Då får man lösa det på annat sätt, säger Jan Larsson.

Och – dödskallar eller inte – det finns supportrar som stöder tanken bakom åtgärdsprogrammet.

– Det finns föreningar som inte tar sitt ansvar, därför är det bra att de tvingas göra det, säger Mats Jonsson, ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna.

1. Vad tycker du om de nya riktlinjerna?

2. Var tycker du att gränsen går?

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM