Piteå vinner SM-guld 2018

PITEÅ. Tidernas allsvenska rysare.

Då knep skrällaget Piteå SM-guldet.

Piteå krossade Växjö med 6–1 samtidigt som Rosengård fick stryk mot Göteborg.

– Alla som har tvivlat på oss hela året trots att vi lett serien nästan hela säsongen. Men nu är det slutsnackat! säger Julia Karlenäs till Sportbladet.

Piteå är svenska mästare 2018. Det är den första SM-titeln i klubbens historia.

– Det var spännande att följa Rosengård. Men vi tog hem det, säger June Pedersen.

Men det var ett drama utan dess like som utspelade sig på de allsvenska arenorna i Göteborg och Piteå. Häng med!

Inför den sista omgången hade Piteå (45 poäng), Rosengård (45 poäng och överlägsen målskillnad) och Kopparbergs/Göteborg (44 poäng) chansen att vinna allsvenskan i fotboll. De två sista lagen ställdes dessutom mot varandra på Nya Ullevi.

Vilket drama!

Redan efter tre minuter gav Elin Rubensson Göteborg ledningen med ett kanonskott – och tog upp sitt lag i allsvensk serieledning. Kort därefter ändrades förutsättningarna igen. För 26 minuter in i Piteås hemmamatch mot Växjö tappade bortamålvakten Moa Edrud in en nick från Madelen Janogy i eget mål. Då var Piteå SM-guldvinnare.

35 minuter in i matchen hamnade Rosengård ännu mer på efterkälken. Elin Rubensson noterades för sitt andra mål i matchen med en finurligt överlång lyra som Rosengårds målvakt Zecira Musovic inte nådde.

– Det var ett av mina finare mål. Nu har vi ingenting att förlora, säger Rubensson till SVT.

Grepp om SM-guldet

Uppe i Piteå nickade Madelen Janogy in 2–0 på ett perfekt slagen hörna och laget tog ett rejält grepp om SM-guldet.

– Jag har haft en jobbig säsong med en meniskskada och missade därför hela våren. Jag hade bara gjort två mål innan på hela säsongen, säger Madelen Janogy.

Men precis före paus skapade både Växjö och Rosengård spänning igen. Först lobbade Anna Anvegård in reduceringen (1–2) för Växjö. Direkt efter kom även FC Rosengård tillbaka – och det med besked. Först forcerade Caroline Seger in en reducering och bara minuten senare kvitterade Lisa-Marie Utland till 2–2 mot Göteborg. Där och då krävdes det bara ytterligare ett mål för att Rosengård skulle säkra titeln.

– Det mentala läget har helt vänt, sa experten Hanna Marklund.

Piteå mästare 2018

Piteå gjorde sitt i den andra halvleken. Jocelyn Blankenship petade först in 3–1 till hemmalaget efter kalabalik i straffområdet och därefter skruvade hon in en hörna direkt i mål (4–1). Med en dryg kvart kvar att spela nickade Julia Karlenäs vackert in 5–1 och i slutminuterna tryckte Cecilia Edlund in 6–1. Därefter fick de följa det andra toppmötet på avstånd.

– Känslan är helt otrolig. Vi går bara ut och kör över dem. Det är så mäktigt, säger Madelen Janogy.

Rosengård tryckte i sin tur också på rejält och skapade mängder av chanser för att nå segermålet som skulle säkra SM-guldet, men från ingenstans stack i stället Göteborg fram i en kontring. Rebecca Blomqvist rann igenom och kunde läckert skjuta in 3–2 (!) till Göteborg. Hemmalaget sköt därefter även in 4–2.

”Sjukaste jag varit med om”

Därmed är skrällaget Piteå – som få trodde på inför säsongen – svenska mästare 2018.

– Alla som har tvivlat på oss hela året trots att vi lett serien nästan hela säsongen. Men nu är det slutsnackat! Det är så extremt skönt att få ta guldet i sista matchen. Att få ta det hela vägen, säger Julia Karlenäs till Sportbladet.

June Pedersen var jublande glad.

– Det är det sjukaste jag varit med om. Det har varit en sjuk vecka. Det hade varit självaste fan om vi inte tog hem det här, säger hon till TV4.

Pedersen är säker på varför Piteå till slut tog hem det.

– Det är laget före jaget här. Vi har inga superspelare. Eller vi har 21 superspelare. Det kommer bli en sjuk fest nu. Alla tusen som tittade på oss i dag ska festa tillsammans.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.