Fotboll

Fyllan som räddade Gothia Cup

FOTBOLL

Gothia Cup slår ständigt nya rekord och är en enorm framgångssaga.

Men det har inte alltid varit så.

Turneringen räddades av en blöt krogkväll i Chicago.

– Man måste ta tillvara på de möjligheter som uppstår, säger generalsekreteraren och BK Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Snart räcker inte ens Ullevi till. När ­Gothia Cup invigs i kväll inför 58 000 kommer man för första gången att ha 8 000 sittande åskådare på planen, runt jätte­scenen. Två miljoner kronor går det närmare två timmar långa arrangemanget loss på.

– Och då gör vi det ändå väldigt smart och kostnadseffektivt, säger ”Mr Gothia” Dennis Andersson.

1 625 lag från 80 länder deltar i årets upplaga. Nytt rekord, förstås. Frågan är när taket är nått.

– Det är det nu. Vi kan inte växa mer. Det finns varken skolor, planer eller hotell så att det räcker. Hade det bara varit planer så hade man ju kunnat bygga fler, men nu är det så många saker. Göteborg är helt enkelt för litet, fortsätter Dennis Andersson.

Just rekord är annars ingen uttalad målsättning. I stället vill BK Häcken att ­Gothia Cup ska vara det evenemanget i världen med flest nöjda gäster. Enligt en egen mätning som gjordes 2010 uppgav 99,2 procent att de var nöjda eller mer än nöjda med veckan.

Saknade kontakter i USA

1982 var det inte samma positiva drag kring den numera blomstrande verksamheten. Bara 265 lag hade anmält sig och turneringen var på väg utför. Det var tufft ekonomiskt och för Gais, som tillsammans med BK Häcken startade Gothia Cup 1975, hade det blivit för dyrt. Den elitsatsande klubben hade heller inte tillräckligt många ideella krafter och drog sig ur 1981.

Dennis Andersson insåg att något måste göras. I USA växte fotbollen så att det knakade och fler ungdomslag därifrån hade varit mer än önskvärt. Men BK Häcken saknade kontakter där borta. Den ende Dennis Andersson kände till var den smått legendariska mediepersonligheten Arne Thorén, som 1969 vann stora journalistpriset och som 1980 blev generalkonsul i Chicago. Andersson hoppades att Thorén kunde hjälpa till med sitt nätverk och bokade in ett möte­ och satte sig på ett plan över Atlanten.

Blev berusad på mötet

De båda göteborgarna gick till en restaurang. Andersson var väldigt nervös och vågade inte tacka nej när Thorén ­beställde in drink efter drink.

– Jag var väl inte så där van vid att hantera alkohol. Eller, jag hade aldrig druckit alkohol innan. Det gick inte så bra.

Dennis Andersson blev berusad och berättar att det på grund av det inte blev så mycket sagt under kvällen. Det på förhand lovande mötet slutade i fiasko. Dagen efter vaknade han upp med fruktansvärd ångest. Han vågade definitivt inte ringa upp Arne Thorén. Men Dennis Andersson ville inte komma hem tomhänt och lät sig inte­ knäckas av en simpel ­fylla. Han ­hade tre dagar på sig att fixa något innan planet lyfte mot Landvetter.

Så vad göra?

Gothia Cup behövde inte bara fler deltagare utan också mer pengar.

– Jag visste ju att McDonalds hade sitt internationella ­huvudkontor i Chicago så jag åkte dit på vinst och förlust och försökte övertala dem att sponsra oss.

Treårsavtal med McDonalds

Dennis Andersson lade ut texten och presenterade sin storslagna vision. Gothia Cup skulle bli världens största ungdomsevenemang, en mötesplats för alla unga oavsett religion, hudfärg och kön. Och marknadskillen på hamburgerkedjan tände till och bokade in ett möte på företagets kontor i Stockholm.

– Jag åkte dit och ville ha 30 000 kronor om året. Men på den tiden var det en väldigt stor summa och jag kunde inte ens förmå mig att säga det. Men de sa: ”Ni får 90 000 per år, inte ett öre mer”. Då drog jag till med 95 000, men det gick de inte med på, haha.

Några drinkar för mycket ledde alltså till ett väl tilltaget treårsavtal med ­McDonalds.

– Ett sådant här stort projekt bygger mycket på händelser som inte är planerade. Ibland hjälper det inte hur mycket flotta marknadsplaner man än har, men man måste ta tillvara på möjligheterna som uppstår.

Pratade du med Arne Thorén i efterhand?

– Ja, jag bad om ursäkt och har försökt att bättra mig med alkoholen, säger Dennis Andersson och skrattar.

270 000 kronor fördelat på tre år gjorde nytta.

– Då fick vi startkapital till att göra turneringen riktigt stor. Vi kunde åka på resor runt om i världen och marknadsföra oss. Det enda vi hade kunnat locka med fram till den tidpunkten var ju gratis entré på Valhallabadet. Vi var tvungna att utvecklas och hela tiden bli bättre och bättre.

Generar 5 miljoner kronor i vinst

I dag är Gothia Cup en kassako och en av anledningarna till att BK Häcken är en helt skuldfri förening med ett fritt eget ­kapital på 45 miljoner. Gais har tidigare ­deklarerat att de inte ångrar avhoppet, trots att cupen årligen genererar en vinst på omkring fem miljoner som pumpas in i BK Häckens verksamhet.

– Det hade ändå inte fungerat med två klubbar och två viljor i längden. Man måste ha någon som kan peka med hela handen, säger Dennis Andersson, som gärna lyfter fram Gothia Cups stora ekonomiska vinnare.

– Staten drar in 140 miljoner kronor i skatteintäkter varje år. Och Göteborg kan räkna hem 380 miljoner i turistintäkter. Plus all goodwill för staden och hela landet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!