Nya namnet: Friends arena

FOTBOLL

Swedbank har bestämt sig – nationalarenan döps om

1 av 7 | Foto: Niclas Hammarström
Jättebygget så som det såg ut i september 2009.

Arenabygget är det dyraste någonsin, namnrättigheterna likaså.

Men när nationalarenan i Solna invigs i höst heter den förmodligen inte alls Swedbank arena.

Utan Friends arena.

– Vi vill byta kännedom mot gillande, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Swedbank.

Friends arena?

Ja, så kommer Sveriges nya nationalarena att heta, förutsatt att Swedbank får sin vilja igenom.

– Det har pågått diskussioner om alternativa vägar ett bra tag, säger Thomas Backteman på Swedbank.

Mutanklagelser

Tanken är att storbanken – som köpt tolv års namnrättigheter för runt 150 miljoner kronor – ska få goodwill genom att namnge arenan efter Friends, en antimobbningsorganisation som sedan tidigare har olika samarbeten med Swedbank.

– I takt med den finansiella krisen har vi känt av ett minskat förtroende. För oss är inte problemet att vi inte är väl kända för svenskarna. Vi vill byta kännedom mot gillande, säger Backteman.

Att det förekommit mut­anklagelser och svarta rubriker i samband med bygget spelar däremot ingen roll, hävdar Backteman.

– Det är lika osant som det har varit tidigare när det spekulerats. Rättegångarna är dessutom pågående, det finns inga domar att förhålla sig till.

Måste godkännas

Det som återstår innan Swedbank arena, som beräknas kosta 2,8 miljarder kronor och ta 65 000 åskådare, byter namn till Friends arena är ett godkännande från Friends och Arenabolaget.

– Vi hoppas att kunna stänga diskussionerna om inte alltför länge. Det är vår förhoppning att det blir Friends arena, säger Thomas Backteman.

Friends pressansvarige Amelie Furborg vill däremot inte säga något.

Hon hänvisar bara tillbaka till Thomas Backteman.

– Det är Swedbanks fråga helt och hållet. Vi har inga kommentarer, säger hon.

Fakta/NATIONALARENAN

Swedbank har köpt namnrättigheterna för de tolv första åren på nationalarenan i Solna, till en kostnad av cirka 150 miljoner kronor.

Friends är en ideell organisation som arbetar med att förhindra mobbning. De har sedan tidigare olika samarbeten med Swedbank.

Invigningen för nationalarenan, som kommer att ta 65 000 åskådare, är den 27 oktober i höst. Den 14 november spelas den första landslagskampen, när Sveriges herrar möter England.