”Jag vill hela tiden pusha på mig själv och ta nästa steg”

FOTBOLL

Historien om Alex Kacaniklics
uppväxt, flytt och tid i England

Som 16-åring lämnade Alexander Kacaniklic Helsingborg och flyttade till Liverpool – och hela familjen följde med.

– Jag kan inte med ord förklara vad de har betytt för mig, ­säger han.

Fem år senare har mittfältaren debuterat i landslaget och gjort sitt första Premier League-mål.

Det här är historien om ligans just nu hetaste svensk.

Under uppväxten i Helsingborg var bollen Alexander Kacaniklic favoritleksak. Han hakade ofta på sin tre år äldre bror Robin när han och hans kompisar skulle spela. Alexander Kacaniklic höll även på med hockey, men i samma veva som han började fotbollsklass i sjuan la han skridskorna på hyllan. Han var nu fullt fokuserad på att bli fotbollsproffs.

Tränade med Torres

När han inte själv spelade såg han matcher på tv eller youtube-klipp på datorn, helst på Cristiano Ronaldo eller Zlatan. All träning gav resultat. 2006 togs Kacaniklic ut i ungdomslands­laget och året därpå, 16 år gammal, valde han att lämna Helsingborg för att bli ungdomsproffs i Liverpool. Då valde hela familjen (mamma, pappa och två bröder) att flytta med.

– Jätteskönt att ha dem med sig. Jag kan inte med ord förklara hur mycket de har betytt för mig, det går inte. De har gett upp så mycket för mig, eller gett upp, men de valde i alla fall att följa med, säger Kacaniklic.

Han tränade med superstjärnorna i Liverpool och har beskrivit det som ”helt sjukt att träffa sådana som (Fernando) Torres och (Steven ) Gerrard varje dag”.

För två år sedan valde Kacaniklic att lämna Liverpool. Flyttlasset gick till London och Fulham. Då valde familjen att åka hem till Sverige och Helsingborg igen.

– Det var dags för mig att bli vuxen, säger Kacaniklic och skrattar.

Debuterade i mars

Debuten i Fulham dröjde och vänstermittfältaren var inte nöjd med att bara se matcherna från läktaren. I december förra året sa han till Helsingborgs Dagblad:

– Kompisarna säger ibland: ”Kolla var du är, du är bara 20 år, ge det lite tid”, men jag tänker inte så. Jag vill hela tiden pusha mig själv och ta nästa steg.

Nästa steg blev en utlåning till Championshipklubben Watford i januari. Första målet kom den 3:e mars mot Barnsley och svenskens insatser undgick inte Fulhams manager Martin Jol, som i slutet av mars kallade tillbaka Kacaniklic.

– Med facit i hand var tiden i Watford jätteviktig för mig. Jag fick bevisa att jag håller på a-lagsnivå.

Den 31 mars debuterade Kacaniklic i Premier League, när han fick hoppa in mot Norwich. Drygt en vecka senare spelade han från start mot sin förra klubb Liverpool.

”Ska ut och fira”

Totalt blev det fyra framträdanden i Fulhams a-lag och i juli belönades han med ett nytt tvåårskontrakt. Målsättningen inför den här säsongen var given: Ta en plats i start­elvan.

Under gårdagens premiärmatch spelade Alexander Kacaniklic, som hann med att debutera i landslaget tidigare i veckan (”en dröm”), till vänster på Fulhams mittfält. I den 66:e minuten gjorde han sitt första Premier League-mål och på läktaren satt hela familjen och jublade.

– Jättekul att de var här. Vi ska ut och fira med att äta lite middag nu, säger han efter 5–0-segern.

Är det du som bjuder?

–Haha, nej det får farsan göra, ­säger Kacaniklic, den för stunden ­hetaste svensken i Premier League.

ARTIKELN HANDLAR OM