”Jag var ju helt rökt”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Andreas Isaksson trivs med fotbolsllivet igen – trots att pressen i PSV är hård.

EINDHOVEN. PSV Eindhoven s k a bara vinna holländska ligan.

Laget är nära ett fiasko i Champions League.

Trycket är hårt.

Men Andreas Isaksson, 27, stortrivs.

– Efter det året jag haft är jag glad över att bara få spela fotboll igen. Det är skönt att få börja om.

Efter att ha vunnit Eredivisie fem säsonger i följd är ett långt avancemang i Champions League målet för PSV Eindhoven.

– En Champions League-match är som att spela en viktig landskamp. Det gäller lite mer. Sedan är det häftigt med Champions League-sången. Den är den man legat framför tv:n och lyssnat till tidigare, säger nyförvärvet Andreas Isaksson.

Sportbladet träffar landslagsmålvakten efter en träning där impulsive PSV-tränaren Huub Stevens skällt ut mittfältaren Edison Méndez efter noter.

PSV-nerverna är utanför tröjorna.

I kväll möter holländska mästarna Olympique Marseille på bortaplan. Det är en vinna- eller försvinnamatch för båda lagen.

– Vi måste vinna annars är vi borta, säger Isaksson. Sedan måste vi vinna borta mot Atlético också och gärna avsluta med poäng hemma mot Liverpool. Det blir väldigt svårt, men det är inte kört än.

Isaksson kom från ett tufft år i Manchester City rakt in i hetluften med PSV.

”Gerrard är världens bäste”

Efter två ligamatcher åkte de på 0–3 hemma mot Atlético Madrid och 1–3 borta mot Liverpool i öppningen av Champions League.

– Första förlusten hemma var jobbig. Det var inte den starten vi behövde i Champions League. Men så har både Madrid och Liverpool riktigt, riktigt bra spelare.

Någon speciell du tänker på?

– För mig är Steven Gerrard världens bäste­ mittfältare. Han har bra steg, är skicklig med bollen, har ett giftigt skott, speluppfattning. Dessutom är han bra åt båda hållen.

– Jag blev även imponerad av Agüero mot oss. Liten, snabb, låg tyngdpunkt, bra teknik. Det är en annan nivå på många av spelarna i Champions League.

Trots den tuffa öppningen har Isaksson fått bra betyg i de holländska tidningarna. Han jämförs ofta med företrädaren, den mycket populäre målvakten Heurelho Gomes.

Brasilianaren lämnade PSV för...Tottenham. Isaksson lämnade frysboxen i Manchester City och hamnade i PSV.

– PSV har varit intresserad av mig tidigare.­ När de dök upp igen så ville jag hit direkt. Det var inte så mycket att tänka på. Det här är en storklubb.

Hur ser du tillbaka på det senaste året?

– Det är skönt att ha kommit igenom den tuffa perioden med allt negativt. Jag har gått stärkt ur det. Men jag vill inte uppleva det igen.

”Att släppa in åtta mål – helt sjukt”

– Först spelade jag ingenting i City. Sedan när jag fick stå i sista omgången i våras så släppte jag in åtta mål... Det var helt sjukt.

Ja, hur kändes det där – egentligen?

– Man kan aldrig vara nöjd efter att ha släppt in åtta mål. Vi fick en utvisad tidigt i matchen. Sedan tog alla semester, utespelarna och tränarna (Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe).

– Det var inte speciellt roligt för mig. Jobbigast var att jag fick höra om det hela tiden. Såg man inte matchen så kanske man trodde att jag var skitdålig. Så var det ju faktiskt inte.

Vad betydde det inför EM?

– När jag väl stod i landslaget så kändes det bra formmässigt. Men det är klart, det var lite extra nervöst inför EM.

Vilka stöttade dig i våras?

– Familjen var viktig. Det är annorlunda när man är ensam. Nu kom man hem till fru och barn och behövde inte tänka på fotbollen hela tiden. Sedan var fotbollskompisarna bra också. Jag pratar en del med Kim, Elmander, Erik Edman och Dorsin. Dom förstår ju vad det handlar om.

Vad sa de till dig?

– Man skrattar bort ganska mycket saker när det är jobbigt. Det är en del skämt. Kim tjatade alltid om filten jag måste ha med mig när jag satt så mycket på kalla avbytarbänkar i England. Nu säger han att jag har slängt den, guldfilten.

Nu är det istället Kim Källström och Johan Elmander som har det lite tuffare i sina respektive klubblag.

Ångrar inte att han lämnade City

– Jag vet ju hur det är. Men de är inte i samma situation som jag var i. Jag var ju helt rökt förra året. Säger en tränare till en målvakt att man är andravalet så blir det ju inga matcher. Kim kanske inte spelar på ett tag, men sedan får han sina matcher i alla fall. Jag tycker inte han är ute i kylan på det sättet. Det är ett bra lag som han spelar i. Och det kan vända fort. Elmander får spela om han inte är skadad, men där är det laget som inte går så bra.

Tänker du aldrig att det, trots allt, hade kunnat vara spännande att vara kvar i Manchester City med nya ägare som pumpar in hundratals miljoner kronor?

– Nej, jag är bara glad att jag är här. Vi får väl se hur det går med alla de där miljonerna.

Vad har du för mål? Vill du spela i någon av de tre stora ligorna igen?

– Med det som jag upplevt så är jag nöjd med att vara här. Det är inte så att jag siktar på att spela i Real Madrid om tre år. Nu ser jag fram mot att verkligen få spela med PSV och göra det så bra som möjligt.

För Andreas Isaksson, hustrun Marielle och sonen Philip, 2,5, får det gärna vara färdigflyttat på ett tag.

Hyr ut huset i Manchester

Hur fungerar det med alla byten av bostäder mellan olika länder egentligen?

– Haha...det orkar jag knappt tänka på. I Italien, Sverige och Frankrike hyrde vi bostäder. Då var möblerna det jobbiga. Vi har jättehandlat på Ikea i olika omgångar, gett bort möbler till vänner och bekanta vid olika flyttar, köpt nytt och skeppat det till England. I Manchester köpte vi ett fint hus på 170 kvadratmeter där vi trivdes väldigt bra. Men vi köpte det när allt var som dyrast. Nu ska vi hyra ut det. Det är inte riktigt läge att sälja. Det har gått ner en hel del. Men jag ska verkligen inte klaga. Det går ingen nöd på oss. Det finns de som har det värre.

En sista flytt ser dock Andreas Isaksson, 27, framför sig om ett antal år.

– Jag skrev på ett fyraårskontrakt med PSV så det är ett tag kvar, men jag kan absolut tänka mig att återvända till allsvenskan. När vi flyttar så bosätter vi oss i Skåne.

Och då är det Trelleborg som gäller?

– Ja. Det ligger närmast hjärtat. Det är där jag fått min fotbollsfostran. Det kan vara en bra grej för en själv och klubben, som man ger något tillbaka­ till.