”GÖMMER PENGARNA”

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Flyttar hem - men kulorna stannar kvar

De svenska fotbollsproffsen flyttar hem på löpande band, men lämnar majoriteten av pengarna utomlands.

- Många gömmer ju pengarna i olika skatteparadis, där vi aldrig ser dem, säger Björne Sjöqvist, skattedirektör på Skatteverket.

Patrik Andersson
Foto: ANDERS CARLSSON
Patrik Andersson

Med ett fåtal undantag, som Joachim Björklund och Martin Dahlin, så återvänder fotbollsproffsen hem till Sverige efter att den aktiva karriären är över.

Sportbladets granskning visar att majoriteten av spelarna redovisar en betydligt mindre förmögenhet än vad de dragit in under karriären.

Sportbladets uppskattning visar att spelarna dragit in drygt 1,8 miljarder kronor i lön. Spelarnas deklarationer från året 2006 säger att de har en total beskattningsbar förmögenhet på drygt 148 miljoner kronor.

Majoriteten investerar

- Många gömmer ju pengarna i olika skatteparadis, där vi aldrig ser dem, säger Björne Sjöqvist, skattedirektör på Skatteverket, som betonar att det inte finns något olagligt i det.

- Men efter att de flyttat hem till Sverige så är ju huvudregeln att all vinst de gör på sina investeringar ska beskattas i Sverige.

För de som inte redovisar inkomsterna är det dock ingen större risk.

- Har en spelare tjänat 50 miljoner kronor och medvetet placerar dem i ett skatteparadis har vi små möjligheter att se det. Det är mer ni journalister som kan gräva fram det, säger Kurt Norell, analytiker på Skatteverket.

Riskerar inte beskattning

Majoriteten av spelarna sätter in sina inkomster i olika sorters investeringar. Aktier, fastigheter eller olika pensionsförsäkringar. Efter det svenska regeringsskiftet kan de också föra över alla pengarna till Sverige - utan att riskera beskattning. Förmögenhetsskatten togs bort den 1 januari i fjol. Men ett nytt regeringsskifte kan göra att skatten kommer tillbaka.

- Så många låter nog pengarna vara kvar utomlands tills de är helt säkra på vad som sker på sikt, säger Kurt Norell.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.