Första domen i Thun-skandalen

Av: Elisabet Wahl

Publicerad:
Uppdaterad:

Det schweiziska fotbollslaget Thun skakades av skandalen: spelare i laget anklagades för att ha sexutnyttjat en 15-åring och sålt henne mellan sig.

Nu har den första domen fallit.

En förra detta spelare dömdes till böter. Fortfarande väntar åtta andra på rättegång.

Den schweiziska klubben Thun har drabbats av en stor sexskandal.
Foto: AP
Den schweiziska klubben Thun har drabbats av en stor sexskandal.

FC Thun var tidigare mest känt för att ha gjort det omöjliga: att kvalificera sig till gruppspelet i Champions Leauge med en sammanlagd spelarbudget ungefär lika stor som vad topplagen betalar för en spelare. Sedan i november är David mot Goliat-stämpeln utbytt mot något betydligt tråkigare.

Enligt polisen på orten ska många av lagets spelare ha utnyttjat en 15-årig flicka sexuellt, dokumenterat det med mobilen och sedan sålt henne vidare till andra lagkamrater.

Nio åtalades

Det var en skandal som skakade den lilla staden med sina 42 000 invånare. Efter att ha förhört över 20 nuvarande och före detta spelare åtalades nio.

I dag föll den första domen. En före detta spelare fälldes för att ha tungkysst den unga flickan. Han dömdes till böter och ska även betala skadestånd. Hur mycket framgick inte av dagens dom.

I Schweiz är det olagligt att ha sex med personer under 16 år om åldersskillnaden är mer än tre år. Maxstraffet för sexuellt umgänge med minderåriga är fem år.

De övriga åtta spelarna och tidigare spelarna väntar fortfarande på sina rättegångar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.