De förlöste Sverige

Stark andra halvlek räddade Sverige – Källström och Holmén räddade äran

TACK, HJÄLTAR Kim Källström och Samuel Holmén såg till att den svenska VM-drömmen lever.
TACK, HJÄLTAR Kim Källström och Samuel Holmén såg till att den svenska VM-drömmen lever.

En pigg Henrik Larsson.

En pånyttfödd Kim Källström och en orädd debutant.

Där har ni tre man som mer än några andra låg bakom Sveriges 2–1-seger mot Ungern på Råsunda.

– Det blev precis som vi pratade om. Vi kom ut och fick lite bättre fart i andra halvlek, säger Källström till TV8.

Efter 0–0-resultatet borta mot Albanien i lördags var pressen stor på Lars Lagerbäcks landslag inför matchen mot Ungern och när domaren Meyer Florian blåste igång matchen var det tydligt för alla som såg matchen att den pressen låg som en skugga över spelarna. Sverige hade svårt att skapa chanser och faktum är att Ungern var minst lika vassa som Sverige.

– Inte bra, konstaterade Kim Källström till TV8 i paus och analysen var så god som någon.

3–5–2-fungerade inte

Mittfältaren var närmast ett svenskt ledningsmål med ett par skottlägen, men avslutade antingen svagt (högern) eller rakt på (vänstern). I övrigt gav inte 3–5–2-uppställningen inte någon märkbar effekt i offensiven. Däremot hade Sverige en del problem i defensiven och hade ungrarna haft ett något vassare passningsspel hade de kunnat hota mer i djupled än de nu gjorde.

– Vi ville oerhört mycket här. Men det är svårt. Man får inte bli övertänd, säger Larsson till TV8.

Publiken buade ut Sverige när domaren blåste för halvtid. Bättring krävdes och bättring blev det, men först efter att Ungern bränt ett mycket bra läge att ge de blågula en mardrömstart i den andra halvleken. Zoltán Gera fick en jättechans. Den ungerske stjärnan valde dock att försöka ta emot bollen i stället för att avsluta direkt i fritt läge och därmed rann chansen ut i sanden.

Distinkt nick av Kim

Sedan var Daniel Majstorovic nära med ytterligare en bra nick, men precis som mot Albanien stod målvakten för en strålande räddning. Nä r Kim Källström fick möjlighet med huvudet i den 55:e minuten var Gábor Babos dock chanslös. Källströms mål förlöste Sverige och nervknutarna knöts upp. Henrik Larsson slog inlägget som Källström mötte distinkt med skallen.

– Vi bryter på mitten och kommer tre mot tre. Jag får ut den till Henke, lite sent kanske. Henke slår ett perfekt inlägg som jag nickar in i bortre hörnan, säger Källström.

Sverige tog äntligen tag i spelet på allvar och nio minuter senare hittade Larsson in med bollen i straffområdet. Inspelet såg misslyckat ut, men Samuel Holmén drog med sig bollen och avslutade kraftfullt inne i straffområdet och åter var Babos chanslös. Därmed var matchen avgjord och Sverige kunde spela av matchen. Det sista som hände var dock att Ungern kunde reducera genom Gergely Rudolf som bröstade in 2–1-målet.

– På det stora hela tycker jag att vi gör det helt okej, säger Källström.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN