”Vi ska gå ut och dominera”

Publicerad 2016-11-06

Mentala spelet inför kvalet drog i gång direkt efter HIF:s seger

HELSINGBORG. Det mentala spelet inleddes direkt efter att HIF säkrat kvalplatsen.

– Vi har allt att vinna, säger managern Henrik Larsson.

– Halmstad har tappat den direktplats de hade, säger lagkaptenen Peter Larsson.

Följ ämnen

Helsingborg besegrade Jönköping på Olympia med 2-0 och säkrade därmed på egen hand sin plats i kvalet, där Halmstad väntar i ett smått klassiskt möte (som dock brukar spelas i allsvenskan).

Direkt efter matchen började det mentala spelet inför rysaren.

– Många av er kommer nu att skriva att vi har allt att förlora i kvalet. Men jag ser det inte så. Vi har allt att vinna med tanke på hur uträknade vi varit så många gånger och hur vi nästan blivit i kappsprunga av Gefle. Det har varit mycket oflyt den här säsongen. Nu tycker jag att vi har allt att vinna, säger managern Henrik Larsson.

HIF har statistiken i ryggen

Historien talar för att HIF klarar det. I de 15 kval som spelats sedan superettan skapades har laget från allsvenskan vunnit elva.

– Det går inte att undvika att vi är favoriter, säger Jordan Larsson som lade hörnan till Fredrik Helstrups tidiga 1-0-mål.

Laget från superettan brukar komma från en vinstrik säsong och med en positiv trend medan laget från allsvenskan oftast är inne i en negativ trend.

Nu är det tvärtom. Halmstad har bara vunnit av sina sex senaste matcher och förlorat hela tre av dem. Man har bara tre segrar på de tio senaste omgångarna.

– Halmstad har tappat den direktplats de hade, säger Peter Larsson.

Helsingborg, däremot, tog sig samman i slutet.

”Jätteviktigt för självförtroendet”

– Det är jätteviktigt för självförtroendet att gå in med två raka segrar och 6-1 i målskillnad på dem, säger Jordan Larsson.

Mikael Dahlberg, som spelat två allsvenska kval med Gefle och Djurgården (båda lyckade), menar dock att ett kval lever sitt eget liv.

– Det är en isolerad grej och det handlar mer om vad vi respektive Halmstad gör nu fram till kvalet, säger veteranen, som gjorde 2-0 i slutskedet efter att slagit en usel straff några minuter tidigare.

HIF har fördelen att avsluta kvalet hemma. Men Jordan Larsson tar gärna grepp om dubbelmötet direkt i Halmstad.

– Det är viktigt att gå ut och visa att vi är ett allsvenskt lag och att Halmstad inte är det. Vi ska gå ut och dominera matchen och oss an den aggressivt, säger 19-åringen.