Drömmål av Rolfö sänkte Djurgården

FOTBOLL

OS-laget Linköping ångar på i damallsvenskan

Foto: BILDBYRÅN

Ny seger för Linköping – vars elva nästan till hälften består av svenska OS-spelare.

Stor matchhjälte mot Djurgården blev Fridolina Rolfö som avgjorde med ett drömmål på Stockholms stadion.

– Känns bra att visa att även jag kan göra mål, säger 22-åringen till Sportbladet efter 1–0-segern.

För den som tycker det börjar bli tröttsamt att se SM-guldet hamna i Malmö varje år står hoppet den här säsongen till Linköping.

Klubben har kört över allt motstånd i sin väg, förutom mot Rosengård där det blev 1–1 under våren.

En stor anledning till succén är satsningen på yngre svenska förmågor – något som inte minst märktes av på Pia Sundhages OS-uttagning där hela fem Linköpingsspelare fick plats i 18-mannatruppen: Magdalena Ericsson, Stina Blackstenius, Jonna Andersson, Jessica Samuelsson och Fridolina Rolfö.

Fick perfekt träff

Den sistnämnda fick en matchavgörande roll mot Djurgården på Stockholms stadion på söndagen.

Linköping hade vissa besvär att ta sig igenom ett hårt kämpande Dif-försvar men då tog Rolfö saken i egna fötter.

– Vi borde varit mer effektiva, ha bättre sistapassningar och vara vassare i avslutsfasen, säger hon.

Och vass i avslutsfasen var precis vad Rolfö var i den 27:e minuten.

Den 22-åriga landslagsspelaren fick bollen strax utanför straffområdet, siktade in sig och placerade med ett välavvägt högerskott in ledningsmålet i det bortre krysset.

– Jätteskönt. Jag har ju inte gjort så många mål i damallsvenskan, så visst känns det skönt att visa att även jag kan kan göra mål, säger Rolfö som nu står på två fullträffar den här säsongen.

Utmanar Rosengård

Nykomlingen Djurgården har varit en positiv överraskning så här långt i damallsvenskan, men med en match kvar till sommaruppehållet är stockholmarna inne i en formsvacka. Dagens förlust var klubbens tredje raka.

Linköping däremot utmanar i år Rosengård på fullaste allvar om SM-guldet.

– Det är så klart ett mål vi har. Vi vill konkurrera om förstaplatsen, men just nu lägger jag inget fokus på vad Rosengård gör. Det viktigaste är att vi vinner våra fotbollsmatcher.

Trepoängaren var Linköpings tionde på elva matcher och vinsten för dem upp på delad förstaplats med Rosengård i tabellen.

"Häftigt, helt otroligt"

Endast en match hemma mot Piteå återstår innan hela fem Linköpingsspelare ska åka iväg på sitt första stora mästerskap: OS i Rio de Janeiro.

Fridolina Rolfö har sin teori klar om varför landslagstruppen är så LFC-dominerad.

– Organisationen har ju satsat väldigt mycket på unga svenska spelare. Vi har fått en utveckling på alla, även de utländska. Vi har vuxit mycket och har fått ta en större roll i laget. Det är jättekul att klubben valt att satsa på oss. Och det ger ju resultat ser man nu när så många av oss blev uttagna.

Hur känns det att få med sig hela fyra klubbkompisar till Rio?

– Jätteroligt. Varenda spelare förtjänar det och jag blev jätteglad att se att så många kom med.

En av dem är Magdalena Ericsson som nyligen tagit klivet från kanten in som mittback.

– Det är häftigt. Helt otroligt, fem spelare av våra spelare i en 18-mannatrupp... Det är ett kvitto på att vi gör något bra i Linköping, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått ihop det bra och har ett väldigt samspelt lag som hållit ihop väldigt länge nu. Dessutom spelar vi en väldigt fin fotboll för tillfället. Vi är inte heller nöjda med att bara vinna med 1–0 idag, utan vi vill alltid ha mer.

Sparar målen till OS

En annan som laddar för sitt första stora mästerskap är anfallaren Stina Blackstenius som smällt in hela elva mål på lika många matcher under säsongen, men mot Djurgården hade hon det tyngre på den fronten.

– Självklart lite frustrerande, säger den mållöse spelaren.

– Men det känns ändå bra inför OS. Det är roligt att ha fått göra lite mål under säsongen. Jag har haft problemet tidigare att jag skapat många chanser utan att sätta dit dem. Nu blev det så ändå just i dag, men de tidigare matcherna har det rullat på.

Du sparar dig till OS kanske?

– Ja, vi får hoppas det, haha.

Vad är det som gör att Linköping lyckats få med så många i OS-truppen?

– Svårt att peka på exakt, men vi har en trupp som spelat tillsammans i många år nu och en duktig tränare som är bra på att utveckla spelarna individuellt. Det finns många faktorer som spelar in.

Fotbollsturneringarna i OS avgörs mellan den 3 och 20 augusti.