”Har ingen kontakt utanför landslaget”

avMichael Wagner

FOTBOLL

Tillsammans med Kevin De Bruyne när hon var otrogen med Thibaut Courtois

NICE. Lämna politiken och privatlivet utanför fotbollen.

Men när något av det v e r k l i g e n påverkar ett landslag?

Hos Belgien var det en otrohetsaffär som hotade sammanhållningen.

Förbundskaptenen Marc Wilmots tvingades fråga bedragne storstjärnan Kevin De Bruyne, 24 om han skulle kasta ut Thibaut Courtois, 24, efter att målvakten haft en affär med Chelseaspelarens flickvän.

Spelarna i svenska EM-truppen: Så träffade vi kärleken

Förväntningarna på de det belgiska fotbollslandslaget, med smeknamnet de Röda djävlarna, i EM är stora, på gränsen till enorma.

Man har en raketklättring på världsrankingen att leva upp till och pressen att fortsätta vara en av de starkaste sammanhållande symbolerna i ett land splittrat mellan de fransktalande södra delarna och de flamländska i norr.

Men det är inte de enda komplicerade delarna i det belgiska lagbygget som Marc Wilmots tidigt fick ta hand efter att han blev förbundskapten under 2012.

I februari 2013 åkte Kevin De Bruynes flickvän Caroline Lijnen på en weekendresa med några tjejkompisar till Madrid.

Där stötte hon på landslagsmålvakten Thibaut Courtois, just då utlånad från Chelsea till Atletico Madrid.

Eller, hmmm, Kevin De Bruynes flickvän mer än stötte på Courtois – hon var otrogen med målvakten och nära vännen till De Bruyne.

Kevin De Bruyne fick reda på snedsteget via vänner och förhållandet med flickvännen tog slut.

Dessutom läckte otrohetshistorien ut och fick stor uppmärksamhet i belgisk media.

Intresset blev inte mindre när De Bruyne återgav sin version av det hela i självbiografiska boken Keep it simple, som gavs ut i oktober 2014.

– Innan det hände så var Thibaut och jag väldigt goda vänner, men nu är vår vänskap bara på det yrkesmässiga planet, skriver De Bruyne i boken.

– Vi har ingen kontakt utanför landslaget. Det är helt normalt. Även om jag anser att man inte gör en sådan sak, så kan vi ändå umgås på ett professionellt plan.

”Förbundskaptenen frågade mig”

Händelsen mellan två av det belgiska landslagets största stjärnor, som båda då tillhörde Chelsea, tvingade Marc Wilmots att resa till Madrid och Wolfsburg tillsammans med sin assistent för att höra efter vad som hänt egentligen.

– Förbundskaptenen frågade mig vad han skulle göra? Om jag ville att han skulle sparka Thibaut ut ur laget, skriver De Bruyne i boken.

– Men jag har inte rätten att säga om någon ska få vara med eller inte i landslaget för att han har gjort något fel. Han är fortfarande en bra målvakt. Så jag sa att det var okej att han var kvar i landslaget.

Senare bekräftade Wilmots historien.

– Jag ställde den frågan till Kevin De Bruyne. Men det var bara för att se vilken i vilket känslomässigt tillstånd Kevin var i, sa Wilmots till Het Nieuwsblad i slutet av 2014.

– Om han hade velat kast ut Thibaut från landslaget så hade vi fått söka efter en lösning, sa Wilmots. Men jag skulle inte ha kastat ut Courtois.

”Gav mig det jag saknat”

Uppgifterna i media och i Kevin De Bruyns bok gjorde att den före detta flickvännen inte kunde hålla tyst med sin version längre:

– Thibaut gav mig under en kväll och natt allt jag hade saknat under tre år med Kevin. Med Thibaut kunde jag ha en bra konversation. Han lagade till och med mat till mig. Det gjorde aldrig Kevin. Och helt plötsligt klickade det mellan Thibaut och mig, sa Caroline Lijnen till Story Magazine.

Samma dag som intervjun publicerades passade Kevin De Bruyne på att lägga ut en bild på Instagram – på honom själv tillsammans med nya flickvännen.

Belgiska landslagets dåvarande presschef, Stefan van Lock kände sig tvingad att försöka dämpa rubrikerna.

– Jag har snackat med båda spelarna och båda bekräftar att de lagt hela historien bakom sig. Grälet är avslutat. Grabbarna pratar med varandra igen och skämtar med varandra.

– Den här historien har aldrig påverkat det belgiska landslaget.

– Det är bara skamligt att att hela den här händelsen blivit offentlig, säger Stefan van Lock.

När Sverige möter Belgien i EM under onsdagskvällen förväntas både målvakten Thibaut Courtois och spelmotorn Kevin De Bruyne finnas med i startelvan.

ARTIKELN HANDLAR OM