Kvalhjältens dubbla dröm: ligatitel och VM

Jakob Johansson: ”Hoppas kunna spela matcher i slutet av april”

Foto: TT, Andreas Bardell och Bildbyrån
FOTBOLL

Fyra månader efter korsbandsskadan mot Italien har VM-kvalhjälten Jakob Johansson, 27, börjat träna med boll och jogga.

Under förra veckan återvände han med familjen till Grekland och till klubblaget AEK Aten.

– Det skulle vara fantastiskt att få vara delaktig i en mästartitel och bli aktuell för VM, säger han till Sportbladet.

Efter att ha gjort enda målet i hemmamatchen mot Italien i VM-playoffet mot Italien slet Jakob Johansson av korsbandet i vänster knä i returen på San Siro ett par dagar senare, 13 november.

Efter en snabb vända till Grekland för undersökning hos klubblaget opererades VM-kvalhjälten hemma i Sverige några veckor senare.

Fick dotter nummer två

Efter att ha spenderat vintern i Stockholm, den första rehabtiden på Sophiahemmet och tillsammans med sambon Åsa ha blivit tvåbarnsföräldrar i och med födseln av dottern Amelia i januari (de har Alice, 2, sedan tidigare) återvände Johansson med familj till Grekland och klubblaget AEK Aten under förra veckan.

– Jag har tränat hos klubben varje dag sedan vi kom ner. Jag har börjat jogga och köra lite enklare övningar med boll kombinerat med rehab- och styrketräningar på gymmet, säger han. Jag sprang lite hemma i Sverige också innan vi åkte ned och knät har kontrollerats av sjukgymnast och ortoped.

Vad är nästa steg och hur långt fram ligger det i tiden?

– Nu ska jag stegra min träning med boll samtidigt som jag inte får glömma av gymdelen och att stärka upp knät och övrig muskler. Så småningom ska jag in mer och mer i träningen med övriga laget. Men det är jättesvårt för mig att säga när det kommer ske. Jag tror inte ens sjukgymnasterna i laget kan svara på när det blir. Det beror lite på hur det är dag för dag.

Hur känns det opererade knät?

– Vissa grejer kan kännas jobbigare och framkalla smärta, sedan kan det gå helt bra att göra samma sak nästa dag. Knät kan kännas lite varmt och svullet ibland om jag har jobbat hårt med det, säger han om träningspassen på AEK:s moderna träningsanläggning i Spata, öster om Aten, inte långt från flygplatsen.

Från konkurs till titelrace

AEK Aten, som gjort en otrolig comeback efter konkurs och tvångsdegradering för några år sedan, leder grekiska ligan före PAOK och Olympiakos.

Jakob Johansson lämnade IFK Göteborg i januari 2015 och har varit med på AEK:s resa från grekiska andradivisionen.

Om två månader, 6 maj, spelas sista ligaomgången i Grekland. Laget som vinner ligan blir mästare, lag 2–4 gör upp i en kvalserie om övriga Europaplatser.

Det är ett rimligt tidsintervall för Jakob Johansson att sikta mot. Men han säger också:

– Det är egentligen helt omöjligt för mig att svara på om jag är redo då. Men självklart har jag förhoppningar om att spela matcher i den vevan, som det ser ut nu och allt fortsätter som det ska. Det är i slutet av säsongen som jag skulle kunna matchas in.

– Samtidigt är jag medveten om att jag kan drabbas av bakslag där man får ta ett steg tillbaka. Men just nu är det en rimlig prognos.

– Det är väldigt spännande för oss i klubben och det hade jag givetvis velat vara en del av också. Det är inte för sent än heller. Det hade varit grymt stort för oss att vinna ligan.

Dock kompliceras bilden när det kommer till eventuell speltid i klubblaget av att Johansson sitter på ett avtal som går ut i sommar.

Hur realistiskt är VM för dig?

– Jag vill inte trissa upp hoppet. Min målsättning är att komma tillbaka från min knäskada så bra och så snabbt som möjligt. Det är ett VM och det vore en enorm sak att få vara med om det. Jag kommer inte forcera något som ökar riskerna för framtiden. 

Går som planerat

– Det är inte bara ett knä som ska vara redo för att jag ska kunna bidra i ett VM. Jag ska vara redo fotbollsmässigt också och tillräckligt bra för att Janne med flera ska vilja ha med mig. Landslagets medicinska team som jag har haft kontakt med återkommande vet hur jag ligger till.

– Samtidigt kan jag inte säga att jag inte skulle vara aktuell när rehaben går som planerat. 

Det är exakt 100 dagar kvar tills VM inleds och den svenska VM-truppen presenteras 15 maj. I ett sms-svar säger förbundskaptenen Janne Andersson till Sportbladet om tiden kommer räcka till för Jakob Johansson:

– Jag följer hans rehab med stort intresse men spekulerar inte kring när han är tillbaka.

Jakob Johansson kämpar vidare med rehaben, men njuter samtidigt av tillvaron som nybliven tvåbarnspappa efter återkomsten till AEK Aten.

– Det är fullt ös hemma här nere, men det är jäkligt roligt. Vi kunde stannat kvar hemma i Sverige, men vi ville komma tillbaka till vardagen här igen. Jag tillbaka till klubben, familjen in i rutiner med dagis. Det är skönt.

De har vunnit Guldbollen mer än en gång 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM