Vill att Zlatan ska kliva fram i Blågult

Publicerad 2016-06-19

SAINT-NAZAIRE. Nästan alla i landslaget pratar om man måste få med Zlatan Ibrahimovic mer i spelet.

Men Pontus Jansson menar att Zlatan själv kan göra det bättre.

– Såklart. Han har inte kommit till sin rätt som i Paris eller som tidigare i landslaget, säger mittbacken.

Zlatan Ibrahimovic har, liksom hela det svenska laget, haft en tung inledning på EM.

– Emil och Zlatan har varit isolerade och inte kommit till sin rätt, säger Pontus Jansson.

– Får vi bara med dem i matcherna kommer vi att skapa mer chanser. Det vi står och faller med. Vi faller mycket med Zlatan såklart. Han är en av de bästa i världen. Kommer inte han till sin rätt får vi svårt att skapa chanser.

Zlatan inte kommit till sin rätt

Nästan alla i landslaget pratar om att de måste hjälpa Zlatan mer för att få med honom mer i spelet.

Till slut frågade vi Jansson om det inte ligger mer på Zlatan också.

– Vi behöver Zlatan såklart. Han är vår viktigaste spelare och en av de bästa i världen. Det har varit svårt för honom när de ligger så tajt på honom. Då gäller det att de andra spelarna också kliver fram. Han har gjort ett hyfsat bra jobb defensivt, sliter och gör så gott han kan. Men får vi med honom i matcherna så kommer vi såklart skapa mer.

Kunde han ha gjort det bättre, tycker du?

– Såklart. Han har inte kommit till sin rätt som han brukar göra i Paris eller som tidigare i landslaget. Som sagt: vi behöver honom mer. Hur vi ska få till det måste vi ha en plan för. De hoppas jag att vi har till nästa match.

Han kom ju hit i kanonform?

– Han har varit sanslös på träningarna. Jag har aldrig sett honom så här. Han kom inte i den formen utan han är i den formen. Det gäller bara att vi får ut det på planen också.

Alla säger ”vi” men han måste väl också få ut det?

– Det är inte bara han utan det gäller alla offensiva spelare. Han ska inte behöva komma så långt ner och hämta boll för att komma med i spelet utan vi ska utnyttja honom längre fram. Det är upp till Erik och Peter och de runt lagen att få ordning på hur vi ska göra det.

Behöver Zlatan komma ner så långt?

– Nej, det är det jag menar. Han ska inte behöva komma ner så långt för att vi ska kunna utnyttja honom. Men det blir så – är han inte med i matchen vill han komma ner så långt för att söka boll och komma in i matcherna på det sättet. Men han ska inte behöva göra det.

Han behöver inte komma ner så långt i Paris. Kan ni offra honom eller har ni inte råd med det?

– Det är bara att titta på Danmarksmatcherna, hur han slet då. Han kan göra det jobbet också men det är klart att vi behöver honom längre fram. Han behöver spara krafterna så han har dem när vi ska anfalla sen, säger Pontus Jansson.

Följ ämnen i artikeln