Zlatan: ”Vill göra det igen – jag kom, jag vann, jag flyttade"

FOTBOLL

Ibrahimovic i lång intervju inför PL-premiären

1 av 4 | Foto: TT

MANCHESTER. Han har delvis redan presenterat sig som spelare i Manchester United.

För första gången sedan flytten får nu även de engelska fansen en ännu närmare glimt av personen Zlatan Ibrahimovic, 34, i en lång och exklusiv intervju med tv-kanalen Sky Sports.

– Jag tackar aldrig nej till stor utmaning, säger Zlatan som vill upprepa resultatet av tidigare klubbyten:

– Jag kom, jag vann, jag flyttade. Förhoppningsvis kan jag göra samma sak här.

Mål i premiärmatchen efter drygt tre minuter på planen. Segermålet och en titel direkt när han nickade in avgörande 2-1 mot Leicester i söndags i Community Shields på Wembley.

Zlatan Ibrahimovic har fått en mycket bra start på äventyret i England i Manchester United.

I en lång intervju med Sky Sports får de engelska tittarna ytterligare inblick i människan Zlatan Ibrahimovic.

”De behöver tjäna pengar, precis som jag”

Frågan är om svaren stärker eller tonar ned bilden av honom?

Själv säger han i intervjun:

– Det finns några få människor som känner mig riktigt väl. Tidningarna och media har en bild av Zlatan som jag inte tycker är sann – men jag har roligt med den.

– Om media tjänar pengar på att skriva historier om någon...de behöver äta precis som jag.

Har du ett motto? undrar reportern Geoff Shreeves.

– Jag tror att allt handlar om ödet. Allt som händer är menat att ske, det är vad jag tror på. Det var meningen att jag skulle flytta till England efter allt snack som varit.

Varför här, varför nu?

– Det var rätt tillfälle att komma till England, och vem vill inte komma till Manchester United? Jag tror inte det finns någon som kan säga nej till en klubb som Manchester United.

– Även spelare som spelar för andra klubbar i England skulle vilja komma hit, 100 procent. Jag är väldigt glad över att jag är här och representerar Manchester United. Till och med namnet är coolt. Jag superexalterad, säger Zlatan.

Hade du tänkt mycket på att flytta till England?

– Ärligt, jag hade inte tänkt så mycket på det innan det här tillfället kom. När jag spelade för Barcelona fanns det också intresse från England, men det var inte 100-procentigt. Den här gången var det 200 procent, inte bara 100. Det var till och med så förra säsongen, men då stannade jag i PSG.

Vad tycker du om Premier League hittills?

– Det är väldigt spännande. Det finns inget lag som är för dominerande, som i många andra ligor. Det är jämnare och i slutändan är det laget som varit bäst över hela säsongen som blir mästare. Premier League får mycket uppmärksamhet över hela världen och innehåller flera stora lag. Det är en väldigt attraktiv liga.

”Tackar aldrig nej till en utmaning

PSG dominerade i Frankrike, du gjorde många mål, vann priser. Behövde du en ny utmaning?

– Jag tackar aldrig nej till en utmaning. Så när den här utmaningen presenterades för mig fanns det inte en chans att jag skulle avstå. Jag är inte som många andra som har det bra, vet att de kan prestera på toppnivå och som aldrig ändrar på något.

– Jag är tvärtom, jag vill ta mig an utmaningen, jobba hårt. Jag vill göra uppoffringar. Vi får se vad resultatet blir, men att tacka nej till den här utmaningen existerade inte i min värld. Jag har spelat i de stora ligorna och länderna, nu England, och det är därför det här äventyret är så häftigt.

Finns det några risker för dig att flytta hit? Om det är så, gör det bara det ännu mer lockande?

– Enda risken är om jag inte vinner. För mig individuellt ser jag inga risker. Jag har inget att bevisa. Jag har min karriär, jag har gjort det jag har gjort, presterat, och det tar jag med mig till England. Det handlar om att komma hit, vinna och göra så att Manchester United skiner igen.

Med dina höga krav, vad måste du uppnå för att bli nöjd?

– Jag blir nöjd om jag vinner, det handlar bara om att vinna. Om jag kan ta tillbaka klubben till toppen där den hör hemma så blir jag nöjd. Jag är här för att vinna. Det individuella kommer från kollektivet. Om jag kan vinna med laget så är det individuellt bra också.

Du har sagt att du ångrade att du bara stannade i en säsong hos José Mourinho. Handlar det bara om ett år den här gången också eller kan det bli mer?

– Vi får se vad som händer. Man vet aldrig det. Det kan bli mer än två år, det kan bli mer än tre. Vi får se hur länge jag känner att jag kan prestera. Jag stannar ingenstans bara för att jag är Ibrahimovic. Jag vill vara kvar för att jag kan prestera och skapa resultat.

Hur kommer det fungera för dig att spela tillsammans med Wayne Rooney?

– Jag tror det kommer fungera väldigt bra. Ju mer tid vi har tillsammans på planen desto mer lär vi känna varandra. Vi vill spela fotboll, vi gillar att gå ner och hämta bollen och bygga upp anfallen. Men det handlar inte bara om två spelare, det är en lagsport.

– Han (Rooney) är en intelligent spelare och jag tycker att jag är det också. Jag kommer inte stå i vägen för honom och han inte för mig.

Klubben imponerar

Du har sagt att det känns som den största klubben du har spelat för, och du har varit i riktigt stora klubbar tidigare. Vad är det som har gett dig den känslan kring Manchester United?

– Så som allt sköts här. Det är enormt imponerande allting när jag kommer till träningsanläggningen. Klubbens historia, spelarna som har varit här tidigare, all uppmärksamhet som klubben får, fansen som är överallt.

– När jag går till höger ser jag fans, när jag går till vänster ser jag fans. Var jag än går ser jag supportrarna.

Det är en skör tråd mellan ett starkt självförtroende och arrogans. Dessutom kanske vissa människor inte förstår att mycket av det du säger, säger du med ett stort leende på läpparna och med glimten i ögat. Du gillar att spela den rollen, att ha roligt med den, eller hur?

– Jag har väldigt roligt åt det, men jag är bara mig själv. Jag låtsas inte vara någon jag inte är. Jag låtsas inte vara perfekt. Jag gör misstag, jag har gjort misstag. Jag lär mig av det. Jag kommer fortsätta göra misstag, det är att vara mänsklig och det är lika för alla. Den som tror att han är perfekt kommer falla väldigt snabbt.

Är mycket ett skådespel från dig?

– Jag tror inte på att göra sig till. Jag får inte betalt för att låtsas. Jag är alltid mig själv. Antingen gillar människor det eller så gillar de det inte – jag bryr mig inte. Jag är inte här för att spela en låtsasroll. Jag är här för att spela fotboll, för att vinna.

– När din karriär är över kommer människor ihåg dig för vad du har vunnit, inte de som gjorde sig till.

Men du ser ut att ha roligt längs vägen?

– Jag har väldigt roligt. Man behöver ha positiv energi och dela med sig av den.

– Det här är ett nytt kapitel i min karriär. Det är ett enormt äventyr och jag jobbar hårt – och det hårda jobbet kommer löna sig, säger Zlatan Ibrahimovic.

Bournemouth-Manchester United spelas på söndagen klockan 14.30 och sänds i Viasat premium!

ARTIKELN HANDLAR OM