Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Studion går knappt att titta på

FOTBOLL

Åttondelsfinalerna är igång och nu kan alla som inte har en bra dag på jobbet skickas hem.

Förutom de som sitter i teve och idisslar varje dag.

Hur ska de palla i två veckor till? 

Hur ska… vi?

Ja, jo, jag vet. 

Det kommer en dag senare i juli när man rister av abstinens för att inte ”JURIN” ska få säga sitt.

Men ändå. 

Det har gått 17-18 dagar nu sedan VM rev igång och när så många är så rörande överens om precis allting, i alla sändningar, är det lätt att det går lite i stå.

Jag tror på riktigt att TV4 och SVT, under åttondelsfinalerna, skulle kunna knäppa på en bandad studio från en av de tidiga VM-kvällarna och ingen skulle märka någon skillnad.

Som förprogrammerade fotbollsrobotar sitter experterna där varje kväll och har koll på allt – alla spelare i alla lag, förutsättningarna och förväntningarna.

Är det trovärdigt? 

Finns det någon människa som på riktigt kan förbereda sig ordentligt för den här typen av massproduktion.

Jag kan se framför mig hur Daniel Nannskog kommer hem, trött, efter en lång sändning och får ett sms från redaktören som undrar vad han vill lyfta fram när Australien i morgon möter Peru.

– Mick Dundee?

Det blir mycket ”en Kane” hit och ”en Ronaldo” dit i både SVT och TV4 och om ytterligare någon vecka kommer Alexander Axén halvligga i en saccosäck med en Ananasgrape i näven samtidigt som Hasse Backe drar en anekdot om när han drog en anekdot i början av VM.

Ibland känns det faktiskt som att TV4 har gett upp, som att de inte ens tycker att det är värt besväret.

Förutom Frida Nordstrands fina inför-VM-serie, som går lite här och var och då och då, har de inte ansträngt sig det minsta för att ge sina tittare en speciell tv-upplevelse under VM.

Deras av reklam sönderhackade studio går knappt att titta på, de lovar mer analys för alla med C More-abonnemang men TV4 lämnar oss inte med känslan att vi vill ha mer, de lämnar oss med känslan att vi måste skaffa en teve med insomningstimer.

Även SVT hade mått bra av mer liv och rörelse, något som rör om lite mer i grytan, och det hade inte skadat att bryta av med en annan röst, gäst eller expert.

Var är Kosovare Asllani? Kim Källström? Pontus Wernbloom?

Det finns väl någon enstaka spelare som ännu inte kritat på för ett spelbolag med uppdraget att försöka driva ännu fler människor ner i fördärvet?

Och var är… *trumvirvel*… Erik Hamrén!?

Eriksson är bäst och oförskämd

Jag är beredd att lösa ett C More-abonnemang till samtliga medlemmar i IF Sylvia om Erik Hamrén dyker upp i en studio för att svara på frågor någon kväll.

Nog om de som inte är där.

Av de som förekommer är Jonas Eriksson den som får mig att spetsa öronen lite extra.

Han är bäst.

Och oförskämd!

Sitta där och VETA saker.

Det har gått 60 år sedan just VM i fotboll gav televisionens genombrott en rejäl skjuts 1958, förståsigpåare har kommit och gått men det är först nu, 2018, som en domare sitter där med sin fackkunskap och är expert på kontinuerlig basis.

Det är ovant för de allra flesta och genant för alla som någonsin haft inflytande över en fotbollsstudio i teve.

Här har grabbarna grus suttit och malt i decennier, killgissat för det mesta, förklarat, svurit, spottat och skrattat åt eländet, och plötsligt sitter det en person där som VET.

Står med byxorna nere

Vad i he… !?

Diskussionsämnet har funnits där i 60 år, expertisen också, men den har aldrig använts på det sättet den används nu.

TV4 står med byxorna nere och det har varit uppförs-Backe från tredje VM-dagen, när Pops började bjuda in Jonas Eriksson i samtalet utan att prata om densiteten i domarpipans korkkula.

Bli inte förvånade om Jonas Eriksson dyker upp bakom en betalvägg redan till hösten, det är ju så kretsloppet ser ut för tv-experterna.

SVT verkar, till skillnad mot TV4, tycka att det är ett förtroendeuppdrag att sända ett helt fotbolls-VM.

De har steppat upp, ruskat spargrisen och satsat på en studio som känns lite mer påkostad än det vanliga, och med Jonas på plats under ett VIDEO-VM som det här är det förstås ingen konst att göra ett bättre intryck än såspåsarna i grannkanalen.

Utanför SVT-studion sys det med knastertorra journalistiska korsstygn när det rapporteras från en mixad zon, en presskonferens, en mixad zon till, ännu en presskonferens, en mixad zon – och så en ”ståuppa” från ett brofäste någonstans i utkanten av Tatarstan.

Titta, vi är på plats!

Text-tv måste på

Jag har ännu inte sett ett enda genomarbetat, intressant eller överraskande reportage i sändningarna.

Marie Lehmanns möte med en krogägare endast iklädd ett par speedos i Gelendzjik är väl det som kommit närmast.

Är det ett ryskt beslut?

Eller ett redaktionellt?

På tal om VAR.

Härom kvällen ritade halva den portugisiska truppen rektangulära rutor i luften efter att deras egen målvakt gått upp och fått bollen på sin hand när laget jagade en kvittering i slutsekunderna mot Uruguay. 

Om filmningarna inte försvinner, vilket de absolut inte har gjort, och vi dessutom får det här eländet på köpet – är det då värt det?

Jag föredrar ett rakt långfinger som inte tar några omvägar och det finns egentligen bara en ursäkt för att någon glödande och gormande ska börja rita rektangulära rutor i luften.

När text-tv måste på – snabbt som satan.

FOTNOT: Eftersom Johanna Frändén är Sportbladet-medarbetare recenseras hon inte i denna tidning.

  • LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
  • LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
  • LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
  • LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
  • LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

ENORM JACKPOTT - Ta chansen på 173 miljoner kr i EuroMillions! Betta 3 rader för endast 35 kr hos Lottoland. 18+ | Gäller endast nya spelare | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Lottoland

Av: 

Marcus Leifby

Publisert:

LÄS VIDARE

Se alla avsnitt av Nivas VM-resa

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Axén

Daniel Nannskog

Hasse Backe

Jonas Eriksson

TV4

Fotbolls-VM