Allsvenskans nya avtal – värt 780 miljoner kr

Bekräftat: Bryter med Svenska Spel efter 85 år

avMartin Tolén

Svensk Elitfotboll bryter med Svenska Spel.

I stället har man signerat ett sexårigt avtal med Unibet värt 780 miljoner kronor.

– Avtalet innebär en betydande och långsiktig satsning på svensk idrott, säger Dersim Sylwan, general manager för Kindred.

I 85 år har Svenska Spel varit med och sponsrat Svensk Elitfotboll (Sef) och Allsvenskan.

Men nu är samarbetet över, vilket Fotbollskanalen var först med att rapportera om och som nu bekräftats i ett pressmeddelande.

Sef dumpar Svenska Spel och har i stället nått ett avtal med Unibet från och med 2020 och sex år framåt vilket kommer att kommuniceras under torsdagen.

– Vi är väldigt stolta och glada över att ha ingått detta historiska avtal med Svensk Elitfotboll om att bli huvudsponsor för Allsvenskan och Superettan. Avtalet innebär en betydande och långsiktig satsning på svensk idrott. Vi har i 20 års tid kämpat för att få möjlighet att bidra till utvecklingen av svensk fotboll och gläds idag åt att få ingå detta samarbete, säger Dersim Sylwan, general manager Kindred (där Unibet är ett av varumärkena) i ett pressmeddelande.

Värt 780 miljoner kronor

Det nya avtalet rapporteras vara värt 780 miljoner kronor för sex år – med option på att förlänga avtalet med ytterligare sex år.

Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYR≈N
Byter huvudsponsor.

Det nuvarande avtalet ger Sef 92 miljoner kronor om året. Nu får man ett avtal som kan bli värt 150 miljoner kronor om året och där 130 miljoner kronor är garanterade och 20 miljoner kronor är en rörlig del.

– Vi har bara bra saker att säga om samarbetet genom åren tillsammans med Svenska Spel och vi är väldigt tacksamma över allt som Svenska Spel har gjort för elitfotbollen. Vi ser också fram emot att slutföra den nuvarande avtalsperioden på bästa sätt tillsammans. När Svenska Spel valde att inte förnya avtalet på för oss acceptabla villkor blev vi tvungna att se oss om på marknaden. Vi är jätteglada att vi kunde hitta den här lösningen med Unibet och vi ser fram emot ett gemensamt samarbete, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Svenska Spel och Sef har ett nuvarande samarbete som sträcker sig till 2019.

– Vi har ett fantastiskt samarbete med Svensk Elitfotboll (SEF) och nuvarande avtal gäller till och med 2019. Vi har nyligen förnyat avtalen med Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam till och med 2023. Vi har ett fortsatt stort samarbete med svensk fotboll inom såväl breddverksamhet som på elitnivå, bland annat alla svenska landslag, och vi storsatsar på svensk damfotboll. SEF har valt en ny partner framåt och vi önskar dem lycka till med det nya samarbetet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

ARTIKELN HANDLAR OM