Allsvenskan i fotboll

Sundgren tillbaka – men ny tung förlust för AIK

avFrida Fagerlund

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Daniel Sundgren

Daniel Sundgren var tillbaka i startelvan, men AIK hade det ändå tungt under söndagen.

Den allsvenska klubben föll med 1–3 mot Helsingborg hemma på Friends Arena.

– Det vi ville ta tag i, som inte var bra mot Djurgården, har överlevt och det är inte acceptabelt, säger Rikard Norling.

Det blev inte det där perfekta genrepet inför starten i allsvenskan som Rikard Norling hade hoppats på.

AIK föll mot Helsingborg med 1–3, klubbens andra raka förlust hemma på Friends Arena. Förra helgen besegrades man av Djurgården i semifinalen av svenska cupen.

– Vi är väldigt besvikna på de här två sista matcherna det är bara att konstatera det alla ser och vi vet om, att det inte var bra, säger Rikard Norling.

Förutom Daniel Sundgren, som gjorde comeback efter lungproppen i höstas, fick även nyförvärvet från Brommapojkarna, Budimir Janosevic, chansen att visa framfötterna.

Det var AIK som hade det mesta av bollinnehavet i den första halvleken, men hade svårt att skapa några direkta lägen. Kristoffer Olsson levererade ett par fina djupledsbollar mot Nicolas Stefanelli men ingen boll smet in bakom målvakten Pär Hansson.

I stället var det Helsingborg som tog ledningen i den 31:e minuten. Max Svensson petade ut bollen till lagkamraten Mamudo Moro som dundrade in 1–0 bakom Janosevic.

– Vi hade gärna sett att vi sprudlar och presterar på ett helt annat sätt, säger Rikard Norling efter förlusten.

– Vi gjorde inte en bra match och vi måste se till att det inte upprepar sig.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYR N
Rasmus Lindkvist

Lindkvist av skadad

I samband med målet åkte AIK på ännu ett tungt avbräck i form av Rasmus Lindkvist. Sedan tidigare har Nils-Eric Johansson tvingats sluta på grund av hjärtproblem och Jesper Nyholm drabbades av ett benbrott i cupmötet med Örebro.

Lindkvist grinade illa och blev liggandes en stund innan han leddes av planen, märkbart haltande. Rikard Norling bytte i stället in Daniel Björkman, mittback från BK Forward som är inbjuden på provspel.

– Det gjorde riktigt ont, säger Lindkvist som intygar att det inte ska röra sig om något allvarligt.

– Jag förstod inte vad som hade hänt men det verkar som att det bara var en smäll på knäet.

Det såg ut som att AIK skulle få in en kvittering när Kristoffer Olsson tilldelades straff strax innan halvtid. Straffläggaren Stefanelli missade målet helt och hållet och hemmalaget klev av planen mållöst till publikens buande.

Nya kallduschar för AIK

Det fortsatte att gå motigt för AIK i den andra halvleken – men desto bättre för Helsingborg. Bortalaget chockade den allsvenska motståndaren på nytt i den 59:e minuten då Charlie Weberg tråcklade in ett skott bakom Janosevic i samband med en hörna.

Norling svarade med att göra ett trippelbyte. Hauksson, Sundgren och Silva lämnade planen till förmån för 17-årige Niklas Persson, Henok Goitom och Alexander Milosevic.

Det hjälpte föga. HIF-spelaren Andri Runar Bjarnason fintade nämligen bort Per Karlsson innan han drog på skott. Janosevic stod emot första gången men returen skickade Mikael Dahlberg in till 3–0.

”Vi är väldigt besvikna”

– Det var inte tillräckligt bra. Det vi ville ta tag i som inte var bra mot Djurgården har överlevt och det är inte acceptabelt, säger Rikard Norling.

– Vi är väldigt besvikna på de här två sista matcherna det är bara att konstatera det alla ser och vi vet om, att det inte är bra.

AIK fick till slut in en reducering. Kristoffer Olsson hade lämnat plats åt Denni Avdic och det var på den senares skott som Stefanelli högg på returen och sköt in 1–3.

Mer än så blev det inte. Sköna besked för Helsingborgstränaren P-O Ljung, men desto mer huvudbry för Rikard Norling.

– En väldigt bra match för oss, men det vore ett stort misstag av oss att lägga för djupa värderingar i resultat och så vidare, säger P-O Ljung.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM