14-åring klar för Manchester City

FOTBOLL

Idrottsläkare: "Det är på gränsen till trafficking"

Brahim Abdelkader Diaz, 14, är klar för Manchester City.

14-åringen har jämförts med både Andrés Iniesta och Leo Messi, enligt uppgifter kan dealen bli värd närmare 50 miljoner kronor beroende på vad Diaz presterar i klubben.

– Jag vill inte kalla det trafficking, men det är på gränsen, säger idrottsläkaren Klas Östberg.

Förra veckan skrev Sportbladet om 8-åriga Claudio Nancufil från Argentina, som ska provspela för Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid efter årsskiftet. Han kallas av många för "den nya Messi".

Men det finns fler barnstjärnor som också gör det – nu rapporteras en av dem vara klar för Manchester City.

Erbjöds bil och 270 000 i lön – nobbar för City

14-åriga spanjoren Brahim Abdelkader Diaz, ursprungligen från Málaga, har länge varit ett intresseobjekt för såväl Manchester City som Barcelona. Redan för två år sedan försökte Barcelona, med Pep Guardiola i spetsen, att värva pojken och Málaga försökte in i det sista att stoppa honom från att lämna klubben genom att bland annat erbjuda en bil och 270 000 kronor i lön.

Men nu tycks Diaz och hans familj ha bestämt sig för ett helt annat lag. I dag skriver bland annat Daily Mail att Manchester City har vunnit dragkampen om 14-åringen, som förväntas anlända till Ethiad redan nästa vecka.

Betalar 3,2 miljoner till Málaga

Manchester-klubben uppges ha betalat 300 000 pund, motsvarande 3,2 miljoner kronor, för Diaz och enligt Daily Mail kan dealen bli värd upp emot 26 miljoner kronor beroende på vad 14-åringen presterar i klubben.

Off The Post rapporterar i sin tur att spanska medierapporter hävdar att dealen kan bli värd nästan det dubbla, närmare 50 miljoner kronor, om Brahim Diaz når sin fulla potential i City.

Klas Östberg, tidigare idrottsläkare i SOK, är djupt kritisk till systemet.

– Det här handlar om att köpa och sälja barn. Chansen att de platsar i a-laget inom några år är närmast minimal på grund av den hårda konkurrensen, det finns inga undersökningar som visar att man ens får fram elit på det här sättet. Då kommer de tillbaka till hemlandet, och har missat utbildningen och tappat kontakten med alla vänner. Det är cyniskt spekulerande med barn, tycker jag, säger han.

"Vanligt i Sverige"

Östberg hävdar att samma system existerar inom flera akademier även i Sverige.

– Exempelvis har AIK Fotboll en akademi där barnen börjar elitträna vid 13 års ålder, en verksamhet som sponsras av både kommunen och staten. När barnen på liknande akademier är 15-16 år säljs en del av dem, prissumman för dem är cirka 3 miljoner kronor. AIK säljer speciellt gärna till Manchester United, säger han.

– Svenska akademiernas förebilder är akademierna ute i världen, vars uppgift är att dammsuga världen på barn som de upplever som talanger. De tar barnen tillsammans med föräldrarna som får åka iväg. Det är en extrem form av barnhandel som man bestämt måste ta avstånd från. Jag vill inte kalla det för trafficking, men det är på gränsen, fortsätter han.

I september blev 9-årige Zico Jr Marecaldi från Malmö klar för den fristående ungdomsakademin Fundacion Marcet i Barcelona, i vilken han spelar och tränar i just nu.

Rättelse: Klas Östbergs uppgifter kom ursprungligen från en högt uppsatt person i AIK. Efter diskussioner med AIK:s ledning har personen i fråga valt att ta tillbaka uppgifterna.

"Ingen ungdomsspelare har lämnat AIK för en utländsk klubb. Den yngsta spelaren som lämnat AIK är Robert Åhman-Persson, som då var 20 år, och då tillhörde han AIK:s a-lag", skriver Leif Karlsson, sportchef i AIK ungdom, i ett mejl.