Klackfesterna hotade – av de nya arenorna

avPatrik Brenning, Kristopher Karlsson

Bara en fjärdedel så många bortafans

Stockholmsderbyna blev mytomspunna med sina två jätteklackar på Råsunda.

Nu kan inte AIK och Djurgården enas om ett nytt avtal – vilket kraftigt reducerat bortasektionerna.

– Jag tycker såklart det är tråkigt. Det var ett jätteroligt signum för stockholmsderbyna med två stora klackar. Nu tappar vi det, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

Under de senare åren på Råsunda hade AIK och Djurgården ett avtal som gjorde att respektive klubb fick intäkterna från biljettförsäljningen till sina egna supportrar även på bortaderbyna. Men när båda lagen nu bytt arena har ingen ny överenskommelse träffats.

– Vi har inte kommit i mål med den. Vi har bara inte gjort det, det är inget riktigt skäl bakom. Det är klart att supportrarna tycker det är roligare att betala till sin egen klubb och då hellre går men vi kände inte att det behovet fanns just nu, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

”Lättare att göra indelning”

Resultatet har nu blivit en kraftig reducering av antalet biljetter som bortafansen erbjuds. Till derbyt på Friends Arena fick Djurgården, enligt Edselius, 5000 biljetter. Till höstderbyt på Tele 2 Arena den 26 september har AIK fått ungefär 3000.

– Just nu ser det ut som att det blir ungefär 3 000 biljetter. AIK får hela bortaläktaren med drygt 2 700 biljetter och ett antal sittplatser på långsidan. Det blir lite drygt 250 sittplatsbiljetter, säger Djurgårdens marknadschef Daniel Malmgren till Sportbladet.

För AIK:arna blir det extra viktigt att vara ute i god tid?

– Så är det i viss mån. Det är vårt hemmaderby och det kommer att bli enorm djurgårdsövervikt och så ska det vara. Tidigare har det varit mycket enklare att göra en indelning på Råsunda, där finns fyra separata läktare. 

”Får se hur Djurgården resonerar”

Skillnaden är stor mot matcherna på Råsunda där bortalaget fick tillgång till hela den södra läktarens alla sektioner, med plats för totalt 12 000 åskådare.

– Arenorna är konstruerade så. Om man tar ståplatsen nere på södra på Friends så tar den 5000. Om jag förstår det rätt tar ståplatsen på Tele 2 Arena 2700, säger Thomas Edselius.

Resultatet blir nu att de klassiska läktarmatcherna från Råsunda mer eller mindre uteblir när 3000 bortafans ska försöka mäta sig med 26 000 hemmasympatisörer.

– Jag tycker såklart det är tråkigt. Det var ett jätteroligt signum för stockholmsderbyna med två stora klackar. Nu tappar vi det. Sedan kan jag förstå att Djurgården vill ha riktig hemmaplansfavör. Jag kan tycka det är synd men jag har respekt för att de gör på det sättet, säger Thomas Edselius.

De två klubbarna kommer att ha ett nytt möte inför nästa säsong, bland annat om biljettfördelningen. AIK:s vd säger nu att de är öppna för att ge Djurgården fler sektioner på Friends – om Djurgården gör detsamma för AIK på Tele 2.

– Det låter lite barnsligt men ja. Vi får se lite hur Djurgården resonerar. Då kommer vi också anpassa oss till hur de resonerar, säger Thomas Edselius.

I morgon släpps biljetter för Djurgårds-medlemmar och säsongskortsinnehavare. En vecka senare öppnar försäljningen på Ticnet.

ARTIKELN HANDLAR OM