Den stora utrensningen

FOTBOLL

Hammarbys nya ledarduo om storstädningen i truppen

1 av 12 | Foto: Billy Berntsson, försvarare.

En hel startelva har rensats ut.

I dag gjorde Hammarbys nye sportchef Mats Jingblad första dagen på nya jobbet.

– Truppen behövde bantas. Det här känns väldigt spännande, säger han till Sportbladet.

Billy Berntsson, 29, blev i lördags klar ut från Hammarby IF.

Men han är långt ifrån ensam.

Luke Rodgers, 31, var först ut, sedan har det fyllts på med till exempel Adis "Baggio" Husidic, 26, Monday James, 27, Erik Sundin, 34, Nik Ledgerwood, 28, Max von Schlebrügge, 36 och Erik Figueroa, 22 som alla fått lämna klubben.

Se alla spelare i bildspelet ovan!

Fattas i backlinjen, mittfältet, anfallet

Nu står man med ett väldigt bantat lag, som egentligen bara har en målvakt i truppen och antalet försvarsspelare är nere på fyra.

– Det fattas spelare i backlinjen, på mittfältet och i anfallet. Men det kommer att fyllas på, säger Hammarbys nye tränare Nanne Bergstrand.

Bergstrand tillträder sin post som huvudtränare för klubben först i januari. Men förklarar att han haft kontakt med klubben om vilka spelare som man inte valt att förlänga kontrakten med.

Hammarby har dessutom en ny sportchef, Mats Jingblad, som tillträdde sin post officiellt 1 december.

Nu kommer han in i klubben när flera sportchefsbeslut redan har tagits.

– Det känns väldigt spännande. Att spelare har fått gå är ett jobb för framtiden, truppen behövde bantas. Detta har varit en process som alla jobbat med, men främst de som redan är i klubben, säger Jingblad.

Två spelare har värvats

Truppen hade runt 30 namn den gångna säsongen vilket enligt både Bergstrand och Jingblad är alldeles för många.

Nu siktar Bajen på att komma ner till ungefär 20 utespelare plus två målvakter. Försvarsspelaren Marko Mihajlovic, 26 och anfallaren Amadaiya Rennie, 23, har redan värvats till klubben.

– Det är två spelare som utmärkt sig i superettan, men beslutet att värva dem togs före min tid. Men jag blir informerad om vad som händer i klubben och har rätt att uttrycka mina åsikter, säger Bergstrand.

Ambitionen är att återvända till allsvenskan – och då behöver det byggas om.

– De som har försvunnit är kopplat till att deras kontrakt gått ut, och det krävs för att vi ska kunna göra en nysatsning. Det handlar om att bygga upp ett nytt Hammarby. Det finns en ambition att spela i allsvenskan och då kan vi inte bygga ett lag som bara presterar i superettan. Sedan vet vi inte om det tar ett eller två år, säger Bergstrand.

Pratat med Berishas agent

När det gäller spelare in så har Hammarby bland annat haft flertalet vänsterbackar på provspel även om varken Bergstrand eller Jingblad vill gå ut med att det är någon specifik position man vill värva till. Men Bergstrand vet vilka egenskaper han tittar på hos spelare för att de ska passa in i hans 4-2-3-1.

– En offensiv spelartyp vill jag ska vara en snabb och kreativ poängspelare. Vi har ju redan Haddad som är target, men sedan krävs det att ha snabbhet runt omkring, säger Bergstrand.

Mats Jingblad kommer närmast från Halmstad BK, där även U17-stjärnan Valmir Berisha, 17, hör hemma.

– Bollen är hos Valmir och hans agent. De vet vad det finns för alternativ här i Sverige. Jag pratade med hans agent förra veckan och de skulle troligtvis utomlands den här veckan. Men Valmir till Hammarby är inget vi aktivt jobbar med just nu, säger Jingblad.

Försvarsspelaren Thomas Guldborg Christensen, 29 och mittfältarna Robin Tranberg, 20 och Nicklas Lindqvist, 19, sitter på utgående kontrakt och deras framtid i klubben är än så länge oklar. Christoffer Hansebjer, 19 och Tim Markström, 27, har varit utlånade under säsongen och har även de utgående kontrakt.

Från de egna ungdomsleden hann mittfältaren Viktor Nordin, 17, debutera redan den gångna säsongen samtidigt som mittbacken Sebastian Ludzik, 19, förväntas ta steget upp i a-truppen till nästa säsong.

Följ alla transferrykten och klara övergångar i Sportbladets SILLY SEASON SVERIGE

ARTIKELN HANDLAR OM