”Chockat världen”

FOTBOLL

Sverige klart för VM-kvartsfinal

Foto: GETTY IMAGES
Gustav Engvall (till vänster) och Valmir Berisha gjorde varsitt mål i segern mot Japan.

SHARJAH/STOCKHOLM. Sveriges U17-förbundskapten Roland Larsson ställde upp med en ensam anfallare och parkerade bussen.

Det ledde raka vägen till VM-kvartsfinal mot Honduras efter en praktskräll mot Japan (2-1) för det redan historiska svenska landslaget.

– Så skönt. jag vet inte vad jag ska säga, jag är bara så trött. Men om några timmar fattar man väl vad man har gjort, säger försvararen Linus Wahlqvist till Sportbladet.

Japan joggade igenom gruppspelet med tre raka segrar och utkristalliserades som en av favoriterna i U17-VM i Förenade Arabemiraten. Men nu är japanernas VM över efter en skräll från Sverige till seger 2-1.

– En heroisk insats. Vi spelar efter våra resurser och gör en taktiskt bra match. Om man sprider ut sig mot Japan får man stora problem. Killarna gör det väldigt bra, säger förbundskapten Roland Larsson till Sportbladet.

Parkerade bussen

Det svenska laget gick som bekant vidare till åttondelsfinalen som en av turneringens fyra bästa grupptreor. Inför mötet med japanerna visade också Roland Larsson tydligt att Sverige gick in som utmanare snarare än favorit.

Anfallaren Gustav Engvall skickades ner på en kant och Valmir Berisha ställdes upp som ensam anfallare när Sverige parkerade bussen. En buss som tog ”blågult” rakt till VM-kvartsfinal.

– Så skönt. jag vet inte vad jag ska säga, jag är bara så trött. Men om några timmar fattar man väl vad man har gjort, säger försvararen Linus Wahlqvist.

Mirza Halvadzic blev Sveriges viktigaste omställningsvapen och låg bakom båda målen från sin vänsterkant. Vid det första gav Malmö FF:s 17-åring anfallaren Berisha öppet mål till 1-0 och 36 minuter in i matchen drog han upp tempot igen.

Efter en ny rusch på kanten avslutade Halvadzic den här gången själv. Japans målvakt Shiroaka slarvade och Gustav Engvall kunde enkelt slå in 2-0 på returen.

Möter Honduras

Sveriges mittback Linus Wahlqvist var olycksgubbe när han skickade en rensning i eget mål till Japans reducering men närmare än så kom inte japanerna.

– Vi är så starka defensivt, det behövdes ett självmål för att de skulle göra mål, haha. Kul att få komma med i målprotokollet, haha säger Wahlqvist.

– De kröp närmare mig hela tiden, vilket jag förstår. Det var verkligen nervöst. Det var en jobbig match, man behövde vara fokuserad hela tiden. Jag kände en lättnad när det var slut, säger målvakten Sixten Mohlin.

Sveriges buss kunde lyfta på handbromsen och rulla vidare till fredagens kvartsfinal där Honduras väntar. En enorm framgång för det svenska laget som är vårt första någonsin att ens kvalificera sig för ett U17-VM.

– Sverige seglar överraskande upp som en av titelaspiranterna i den här turneringen. Det trodde jag inte på långa vägar på förhand. Så hatten av, säger experten Martin Åslund i TV4.

Valmer Berisha är också stolt.

– Vi har inte bara chockat Sverige. Vi har chockat världen, säger Berisha till TT.

– Nu är vi bland de åtta bästa i världen, det är ingenting att skoja med, säger Berisha.

ARTIKELN HANDLAR OM